onsdag 30 april 2008

Fire - walk with me

I den här byn börjar Valborgsmässofirandet i kyrkan med fackeltåg för att tända vår-kasen. En högst märklig företeelse om man tänker efter.
För mig är Beltaine, det vi i Sverige firar som Valborgsmässoafton, en hednisk fruktbarhetshögtid. Hur kom kyrkan in i den bilden kan vän av ordning fråga sig?

Valborg är en fest för Guden (som föddes vid vintersolståndet) och Gudinnans sexuella förening för att sommaren skall bli bördig. Beltaine var från början ett skamlöst, ohämmat firande av sexualitet och fruktbarhet. I den Celtiska tradtionen fann älskare varandra med hjälp av eldarna (fast på den fronten har det verkligen inte förändrats)


Gör kyrkan detta avsiktligt? För i så fall är det listigt av Svenska Kyrkan att plocka upp denna vårorgie och införliva den i den mer puritanska Kristendomen och släta ut den med glättiga körer och kaffe i församlingshemmet?

Personligen kan jag inte se någon som helst koppling mellan majbrasa och kyrkobesök och hoppade därför över kyrkprazzlet och gick direkt på brasan. Fast "kyrk"-kaffet smakade bra ;-) efteråt.
Det är fascinerande att genom alla tider och generationer lever de ursprungliga solhögtiderna vidare om än i nya skepnader. Vi befinner oss nu exakt mellan vårdagjämning och sommarsolstånd och någonstans inom oss, i det omedvetna finns ursprunget och kopplingen till jorden, solen och månen kvar oförstört av tidens tand, biblar, påvar, tv-apparater och dataspel.

Inga kommentarer: