onsdag 30 december 2009

Köldhål

Ingen, jag upprepar ingen av alla vädersajter klarar av att ange rätt antal grader nu när det blev riktig nordpolsvinter. De klarar inte ens av det i realtid. De ligger konstant ca 8-10 grader snett. Om http://www.yr.no/ visar att det ska vara -18 C här visar termometern utanför väggen på -27 C.
Varför klarar de inte av det nu när de gör det hyggligt annars?

Om SVT visar att det ska bli -15 C och lokalt bli ända ned mot -20 C får vi ladda för åtminstone -25 C. Det stör mitt perfektionistiska sinne för detaljer.
Att de inte kan förutse det framåt i tiden kan jag ha ett visst överseende med (dock ej med 10 graders felmarginal) men inte när det händer just nu. Har de ingen koll på sina instrument? Har de nån termometer som mäter överhuvudtaget? Den temperaturmätaren sitter i så fall fullständigt galet till.

Nu tycker kanske någon att några grader hit eller dit spelar väl inte så stor roll men faktum är att vid såna här temperaturer kan tio grader åt fel håll vara direkt farligt om man till exempel skulle ge sig ut för en övernattning. Att sova ute i -15 C kan väl gå an men om det kryper nedåt - 25 C är det gränsfall för vad åtminstone mina grejer håller för.

5 kommentarer:

Ylva sa...

Och jag som just hade upptäckt yr.no och tyckte den var så fantastisk. Undrar varför det blir fel? För fel har de.

Kokospelle sa...

Den är bra för det mesta men det här med antal minusgrader när det passerat 10 strecket klarar de inte. Kanske norrmännen har mindre termometrar...

Unknown sa...

När det är kallt kan man inte lita på varken yr eller smhi. Det blir tokfel. 8-10 grader är av stor vikt just nu då vi har problem med vattnet i stallet. Vi brukar klara oss fint men kvicksilvret har visat runt -25. Det är mycket här på Närke slätten. Hur har du det?

Kokospelle sa...

Det rullar på.... jag putsar på mina gåsfjädrar (vilket kan behövas bitvis och stundtal), står som alltid du vet med fötterna fast förankrade i jorden, vatten till midjan och huvudet bland molnen ;-) och letar efter elden.

Översättning för den oinitierade. stellium (mars, jupiter, merkurius) i oxen, venus i kräftan, saturnus i fiskarna och månen i skorpionen och solen i tvillingarna och asc i skytten.

vi borde nog träffas inför stundande plutopådrag ;-)

Kokospelle sa...

ett tips till dig Benita. skapa konto i Facebook = stenkoll ;-) och kul. Koll och kul...