tisdag 8 december 2009

Det var bättre förr

Jag har en elektrisk adventsljusstake. Ja, egentligen har jag två men en är så ful så den räknar jag inte.
Den där som jag räknar har jag ärvt av en farbror som hette Kalle Wester. Exakt hur den hamnade i min ägo minns jag inte riktigt men den är helt säkert en av de första elljusstakar som producerades. En gissning är att den är från 60-talet någon gång.
I den staken sitter det sju stycken el-ljus. När den hamnade i min ägo någon gång på 80-talet satt det samma ljus i den som det gjorde då den köptes. De ljusen höll till för ca fem år sedan. Då gick faktiskt ett ljus sönder och eftersom det nya ljuset brann med ett mycket skarpare sken blev det obalans och jag var tvungen att köpa och byta alla sju.

De första ljusen höll med andra ord i 40 år!

De nuvarande håller i ungefär ett år eller rättare sagt de håller tills jag ställer in ljusstaken i skrubben för sommarförvaring. Eller har jag möjligen tomtar på loftet?
För jag får köpa nya ljus varje år nuförtiden.

Är det inte bra märkligt? Uppfattningen är annars att utveckligen borde gå framåt....tillåt mig tvivla.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Fenomenet kallas ju för "planerad livslängd" vilket uppstod på femtitalet när konsumtionssamhället (åter?)föddes efter kriget. Slit och släng. Årsmodeller och planerat mode för att man skulle köpa nytt nytt nytt men också produkter som var designade för att gå sönder... Din ljusstake kanske är från 40-talet?

Unknown sa...

Vad jag undrar över är hur fungerande ljusstakar och ljusslingor plötsligt genomgår nått knas under sommaren för de fungerar ju aldrig när de plockas fram. Borde inte lamporna gå sönder när det är spänning på?!
Har jag ett ljus ätande troll i mina garderober eller...

Kokospelle sa...

Inte helt omöjligt att den är från 40-talet. I så fall höll de första ljusen i 60 år till skillnad från dagens som håller i ca 1 år.

Benita: En god vän föreslog till mig när jag beklagade mig över garderobs tomten att jag snålade med julgröten. Kan kanske vara värt ett försök?

Unknown sa...

Det kanske är värt att pröva. Har en tomte till här hemma som tigger om risgrynsgröt. Får göra stor sats och hoppas på det bästa ;)