onsdag 23 december 2009

Klockan i granen


Jag tar alltid in en julgran. Egentligen vet väl ingen helt säkert varför vi släpar in ett träd och ställer på vardagsrumsgolvet vid juletid.
Det kan ha med det så kallade världsträdet att göra som för länge sedan en viktig symbol för bland annat lapparna i Finland, schamanerna i Sibirien, samt för druiderna i gamla hedniska kulturer. Men jag föredrar berättelsen om att vi tar in ett träd i midvintertid för att skogens andar ska ha någonstans att bo. Sedan dekorerar vi med glitter och kulor. Men glöm för all del inte att hänga dit en liten klocka för när det pinglar i den vet du att det är någon där!

Ett tema som för övrigt kommer igen i filmen "Livet är underbart" från 1946 med James Stewart. I filmen får en ängel sina vingar när klockan pinglar...

1 kommentar:

Malin sa...

Visst ska man ha in gran till julen...doften går inte att vara utan...Den ser helt klart helt galen ut med allt som satts i den och någon klocka har vi inte i vår...
Gillade den idén för det är ofta som det verkligen är någon i granen här...katterna tycker att det är störtskönt att vi släpat in ett träd åt dom och hunden verkar vara intresserad av stammen...du milde en sådan cirkus...Har dock gått bra det första dygnet och granen är välbehållen ännu.
Önskar dig en riktigt GOD JUL!

Kramar från Malin