lördag 15 mars 2008

Myten om kolesterol

Du är förvisso smal, äter mycket fett men hur ser du ut på insidan då? Vad har du för kolesterolhalter i blodet? Den frågan får jag ibland från de fettskrämda.


Tja, ett högt kolesterolvärde får jag hoppas eftersom ett högt kolestorolvärde hos kvinnor i synnerhet indikerar en längre livslängd!! Intressant eller hur? Speciellt med tanke på de signaler som ges i vården. En märklig vård där man ger fullt friska människor kolesterolsänkande mediciner med tuffa biverkningar och mot en bakgrund där det finns absolut NOLL belägg för att ett lågt kolesterol skulle skydda mot några som helst infarkter eller åderförkalkningar. Att sänka kolesterolet kan till och med vara direkt skadligt.
Inte ens den forskning som faktiskt ÄR gjord- på män enbart - inidikerar samband mellan högt kolesterol och hjärtinfarkt/åderförkalkning. (undantaget de som har en ärftlig kolesterolsjukdom). De svaga samband man sett är i paritet med slumpen.

Varför är det så här snedvridet? Det första man misstänker är givetvis av vinstintresse för läkemedelsbolagen. Tänk att få människor att medicinera för något som är högst friskt, normalt och oskadligt. Vilken hit! Hur kan det då bli så här snedvridet? Om kolestorol skriver doktor Dahlkvist i sin blogg:

http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/?anchor=insamling_av_provsvar


Men framförallt skriver Ulf Ravnskog om detta i sin bok "kolesterolmyten". Läs den och förundras över hur en hel värld kan vilseledas med undermåliga forskningsreslutat. Upprepar man en osanning tillräckligt ofta blir det sant.
Läs och lär:
http://www.ravnskov.nu/svcholesterol.htm

Personligen gör jag gärna ett gott pålägg av kikärter. Hummus med sesampasta och vitlök. Men för säkerhets skull lägger jag ett lager smör under hummusen bara för att smör är så nyttigt för hälsan.

Masaier lever i princip enbart på animaliskt fett, kött och feta mjölkprodukter (de anser att grönsaker är djurföda) Ett folk och ett exempel (det finns många fler) som forskare helt uteslöt eftersom de inte passade in i deras hypotes att kolesterol skulle vara skadligt.

Mer smör och grädde till folket för hälsan!

Inga kommentarer: