torsdag 27 mars 2008

Dagens kostråd tog form på 70-talet – dags att göra en systemåterställning?

Idag blåser aftonbladet upp den onda kolesterol faran. Reportern på Aftonbladet, Caroline Houqner är dock inte helt bakom flötet utan lite mer nyanserad än Expressens journalistsparv för hon väljer att redovisa kritik till kolesterol-hökarna.
Likaså redovisar hon i artikeln att det inte är det mättade fettet som är boven utan att kostråden troligtvis kommer att ändras inom kort. Fast själv vågar hon inte riktigt tro på det men hon har nog inte läst boken ännu som hon fick på sitt skrivbord.
Mest skrämmande är fortfarande att man envisas med att sätta snäva gränser för vad som är ”normalt” och att man använder sig av medicin för att sänka kolesterolet.
För kvinnor finns det tydliga indikationer på att högt kolesterol gör att de lever längre, är mer motståndskraftiga mot infektioner samt även cancer. För män över 47 är det ingen skillnad på om de har högt eller lågt kolesterol. Det lever lika länge eller kort oavsett.
Jag skulle aldrig i livet medicinera mot högt kolesterol. Läkemedelsindustrin har jag extremt lågt förtroende för och här gäller det att fundera innan man stoppar i sig nåt.

Dagens kostråd tog form på 70-talet mot bakgrund av den tidens anda. Livsmedelsindustrin hade representanter med när dessa kostråd togs fram. Under dessa 30 år blir människor tjockare och tjockare, diabetes ökar och hjärt- kärlsjukdomar likaså. Det är något som inte stämmer här?
Jag har dag lånat en bok på biblioteket av Lars-Erik Litsfeldt och Per Wikholm som heter "Ideologin och pengarna bakom kostråden" som handlar om ovanstående. Jag är alltså helt säker på att få anledning att återkomma i ämnet!

Inga kommentarer: