onsdag 26 mars 2008

Kolesterolhökarna slår ned på journalistsparvarna

Uffe Ravnskov skrev vitsigt i boken "kolesterolmyten" att "kolesterolhökarna häckar på en egen gren i forskningsträdet"

Idag blåste Expressen upp stora rubriker "Att så får du ned det farliga kolesterolet" och sedan listade man upp livsmedel som man ska äta. Några råd var väl helt ok som avocado, nötter och fet fisk. Grönsaker i olika färger.
Men sedan rekommenderade man margarin istället för smör och påstod att äggula skulle vara skadligt. Man önskar att journalisterna åtminstone vore lite pålästa och inte fullständigt inkompetena om sitt ämne när de skriver i rikspress.


Jag var tvungen att lägga in en kommentar i artikeln. Vi som har läst på om kolesterol-hökarna vet vid det här laget att ett högt kolesterol inte är farligt och vi vet också att mättade fetter inte heller höjer det ofarliga kolesterolet. Mättade fetter är som Ravnskov skrev att äta färdiga pussel, de mättade fetterna traskar lugnt och sansat genom våra näringskedjor efter som de är stabila. Det fleromättade växtfettet är mer instabilt och tappar och försöker stjäla elektroner hela tiden från vårt syre. En del av dessa fleromättade fetter är livsviktiga i måttliga mängder men en del forskning har påvisat en något förhöjd cancerrisk vid för stora intag. I USA rekommenderar man att max 10% av enerigintaget ska komma från växtfetter av den anledningen.


Att äta margarin däremot där man dessutom manipulerat med fettet är som att äta gift. Den som läst hur margariner framställs och tagit det till sig kommer resten av livet förhålla sig mycket skeptisk. Det är konstgjorda ämnen som kroppen inte kan ta hand om på ett bra sätt. Becel är skräpmat!
Välj Bregott istället för becel och läs vad Göran Petersson Professor i Kemisk Miljövetenskap Kemi- och Bioteknik, Chalmers skriver i ämnet. LÄNK

När margariner ska passera systemet bildas massor av Fria radikaler som är som ett banditgäng i kroppen, det saboterar, bryter ned och förstör, slåss och bråkar. Blir de inte för många tar antioxidanter hand om banditerna. Antioxidanter finns i grönsaker, te, ägg men också i det mättade fettet som vi hela tiden varnas för.

Inga kommentarer: