torsdag 9 juli 2009

Kreativt Kaffe

Här i ute i oävla finns eller rättare sagt fanns det en gång två fik att fika på så här i sommartider. Ett på cykelavstånd efter en sjö (populärt för MC-åkare) och ett logcafe som var öppet på helgerna. Nu har det kommit fram till mina öron att dessa caféer inte fått tillstånd att sälja kaffe och bakverk denna sommar. Varken till oss som bor här och till turister på grund av några EU-regler. Detta har jag förvisso inte käll-kollat men det skulle inte förvåna mig ett smack.
Är det inte bra märkligt i så fall?
I Örebro ställer de ut stolar på snart varenda trottoar och sedan är det fritt fram att servera öl och vin långt in på småtimmarna men här uppe i skogen får man inte sälja kaffe och bullar på en loge. Detta på grund av ett snårverk av regler förmodligen anpassade för de stora matställen som ligger utefter Europavägarna?

I boken "Det franska lantköket" berättar författaren Joanne Harris om en bioodlare i Frankrike som myndigheterna med hänvisning till EU-reglementet förbjudit att sälja traditionellt tillverkad honung. En honung som hans familj sålt i generationer. Idag säljer han vykort istället för 5 euro styck, vilket kan tyckas ganska svindyrt för ett vykort. Men om man köper ett vykort så ingår det en kruka honung också.

Om det stämmer att små caféer och fikaställen här ute på vischan får ge upp sin verksamhet på grund av nåt korkat reglemente uppmanar jag till kreativitet. Sälj skosnören. Eller måla en tavla och ta inträde. För kaffe och dopp det har vi alltid rätt att bjuda på när det kommer gäster.

1 kommentar:

Ylva sa...

Det där kan bara inte vara sant! Vilket man i och för sig säger allt oftare när det faktiskt är det. Det är t.o.m. så att totalt vansinniga sanningar som betraktas som tossiga konspirationsteorier faktiskt allt oftare är helt sanna. Men, alltså, det här borde du kolla upp.