tisdag 10 juni 2008

Rött kort till Jan Björklund - ej godkänt

Den sittande regeringen har bestämt att man ska införa skriftliga betygsliknande omdömen från första klass! Det är ju helt absurt! Fullständigt förfärligt! Sjuåringar ska väl inte bedömas och jämföras oavsett vad det gäller. Knyta skosnören, räkna till tio eller hålla tätt på natten.
De ska ha omdömen hur de nått "målen". Jag tar mig för pannan! Vi talar om sjuåringar. Om det överhuvudtaget ska finnas några omdömen om uppnådda mål är det väl möjligen lärarna som ska ha det?

Det finns ju inte heller någon opartisk Gud som ska skriva dessa omdömen på barnen utan det ska göras av andra i sin tur bedömda vuxna människor med varierad kompetens, erfarenheter, fördomar och psykologiska ryggsäckar. Vi ska också notera att lärarutbildningen ägnar i det närmaste noll timmar åt betygssättning i för lärarare till de högre klasserna och 1-6 lärare skulle ha mindre än noll om det bara gick. De enda betyg de känner till är de betyg de möjligen fick själva i varierad grad någonstans i åttan. En etta var dåligt och en femma var bra.
Det är viktigt att vara försiktig med värderingar och graderingar vuxna människor och att värdera och gradera barn borde vara kriminellt. Sedan kan det låta fint i teorin om föräldrars rättigheter och bla bla bla.

Och om vi nu nödvändligtvis ska göra ett omdöme så utvisa den där Jan Björklund? Rött kort eller nåt? Ej godkänd!

1 kommentar:

Anonym sa...

Håller absolut med! Björklund har en förkärlek för att mäta och värdera på bekostnad av barnen, både vad gäller betygsliknande omdömmen och nationella prov. Barn har rätt att "få ta tid på sig" utan att bli bedömda efter statens måttsticka. Nej satsa på forskning inom skolan och utvärdera lärarna istället och lämna barnen ifred!