onsdag 6 februari 2008

Pitbull - en favvo

Ofta får kamphundar underförstått stå till svars i press och massmedia även om förövaren råkar vara en bordercollie eller en labrador. Kamphundar köps och ägs i högre utsträckning av fel sorts människor som är pantade i huvudet med eller utan hund. Många av dessa människor är farliga med en helt normal kratta i handen. Även krattor av ordinär trädgårdsmodell kan förvandlas till ett farligt vapen i en idiots hand. Om dessa typer hellre köpte golden retrievers skulle vi sannolikt ha fler GoldenRetriever-attacker.
(Golden har förresten ändå varit statistikledande i många år på att bita folk. Det beror antagligen på att ovana hundmänniskor många gånger väljer en Golden för ”de är så söta och verkar så snälla”
Sedan ger man dom massor av kärlek och noll i fostran och ledning. Det skapar otrygga hundar. )

Rätt hanterad av en människa som klarar av att vara ledare för sin hund är en pitbull som Lassie. Den fina hunden Rascal i barnfilmen "busungarna" var en renrasig American Pitbull Terrier (=det media idag benämner som ”kamphund”)

Cesar Millan i hundprogrammet "Mannen som talar med hundar" har Pitbulls som han använder i sitt arbete med andra "störda" hundar ibland av pudel-typ. Han använder sina lugna pitbull till rehabilitering av andra hundar. Pitbullhundarna bara står där och tittar som goda exempel och reatgerar inte ens när de andra hundarna attackerar. Fascinerande att se! Jag gillar Pitbulls jättemycket efter att ha sett Cesar Millans TV-program. Dessa hundar har dessutom varit illa behandlade och deltagit i hundslagsmål INNAN de kom till denna man och de är nu i en flock tillsammans med andra omhändertagna hundar och hur fina som helst. En som heter Daddy är lite trasig i ögat och ärrig efter att elaka människor har haft honom i hetsiga hundslagsmål. Daddy är idag en jättefin hund och en förebild.
bild http://www.morguefile.com/
Helst skulle "svaga" människor inte ha hund alls (dvs de som inte klara av att leda sin hund) och OM de nu absolut ska ha hund så kan man ju önska att de valde lika klokt som vissa gamla tanter och tog en liten papillon eller nåt som inte ställer till lika stor skada om de löper amok.

Hundar (och hästar) gör alltid "rätt"! Det är på grund av oss människor som det blir tokigt ibland. Skyll inte på hundarna.

Läs mer om Amstaff, Pitbull och kamphund HÄR.

Inga kommentarer: