fredag 1 februari 2008

Januarivärmen 2008 inte ens på pallen

Januari 1989 var varmare än årets januari i stora delar av Svealands Inland. Är den någon som kommer ihåg det? Jag gör det inte. Detta konstaterande av taskigt minne gör att det är lätt att gripas av klimatpanik, nu när det knappt varit en dag med minusgrader i januari 2008.

På SMHI:s hemsida http://www.smhi.se/cmp/jsp/polopoly.jsp?d=103&a=32895&l=sv står följande att läsa:
En genomgång av den homogeniserade serien (korrigerad för att visa dagens läge av mätplats) ger följande ranking delad första plats åren 1989 och 1796 med 3.2 grader, delad 3:a 1873 och 1791 med 2.6 och därefter år 1930 och kanske år 2008. Alltså utanför pallen.

Jag tror inte personligen att klimatfrågan skall nonchaleras men det känns ganska skönt just nu att veta att 1796 var betydligt mildare.

1 kommentar:

Bianca B sa...

Jag läste härförleden en bok med Dan Anderssons brev (poeten ni vet) som han skrev i början på förra seklet. Där berättar han hur syrenerna knoppas i januari ett år. Måste vara utsläppen från alla kolmilor som orsakade detta naturfenomen? Mycket skrämselpropaganda för att få bra tittarsiffror och sälja lösnummer tror jag det handlar om idag. Detta dock sagt av en som verkligen tycker att man ska vara rädd om miljön.

Annars kan väl alltid en liten släng av uppvärmning pigga upp ens kortsiktiga ego. Tänk själv, att slippa vara avundsjuk på alla som har råd att åka till Maldiverna! Lite höjning av havsnivån å swish swosh så var det problemet ur världen. }-)
/Bianca B