fredag 19 mars 2010

Fårskallar

Försäljningen av lammkött har fördubblats i Sverige på de sista 10 åren. Det beror antagligen på två saker, fler invandrare som tillika är muslimer och Svenskar som tycker att lamm är ett bra och etiskt alternativ till trångbodda grisar. Lammen föds i normala fall på våren i mars, hoppar runt i gröngräset hela sommaren, betar i våra marker och slaktas lagom till vintern. Perfekt tänker vi, de har ett bra liv och det är inte storskaligt.

Därför biter sig nog svenska lammproducenterna sig själva i de i värsta fall ruttna svansarna när de börjar föda upp lamm i stallar redan i januari för att slakta några månader senare. Lammen har blivit en industrivara och får aldrig hoppa runt i gröngräset. De går inne hela sina korta liv.
Är det helt dumma i huvudet? Varför biter de den hand som föder dom? Varför förstöra nåt så genialt för att sälja färskt lammkött till påsk. Har de aldrig hört talas om frysboxar?

Rubriken fårskallar syftar här inte till de i många fall mycket kloka fåren utan vissa dumbommar som föder upp dom.

Och vad är det för skitsnack att får och lamm inte kan gå ut på vintern? Det går alldeles utmärkt med rätt ras och med vindskydd och ligghall. Hört talas om Lammpäls?

1 kommentar:

Vassruggen sa...

Blev så ledsen när jag läste det där. Jag som kände mig taskig då jag höll lammen avskilda inomhus i sex dygn efter att de fötts. Men nu rumlar de runt med de andra fåren, och baggen. Vilket liv!