söndag 26 oktober 2008

Train for the brain

Jag har börjat på en fantastiskt bra bok. Sparks av John J Ratey som handlar om hur träning bygger upp hjärnan. Inte bara genom att öka mängden endorfin, dopaminer och andra hormoner som ökar välbefinnandet utan hur träning är en viktig (den enda?) aktivitet som faktiskt kan bilda nya hjärnceller och dessutom göra nya kopplingar. Sedan får man själv naturligvis fylla dessa celler genom att lära sig nya saker. Det går dock mycket lättare om man tränar. Alltså finns det fler vinster med den där löpturen än de jag hittills begripit.
Första kapitlet handlar om en skola och ett projekt där man bytte ut den ordinarie gymnastiken som av tradition handlat (och handlar fortfarande oftast) om tävling och istället fokuserat på fysisk aktivitet där alla som vill kan få högsta betyg i gympa. För det handlar då inte om att vara mest atletisk, ha lätt för sig i bollsporter och att springa fortast. Nej istället handlar det om graden av ansträngning. Alla elever fick varsin pulsklocka och istället för att mäta vem som kom först i mål mätte man ansträngningen . På så vis kunde alla få ett bra gymnastikbetyg!

Den här boken borde vara obligatorisk på GH för alla blivande gymnastiklärare att läsa så kanske nästa generation inte blir förstörd av gymnastiklektionerna.

Inga kommentarer: