torsdag 15 november 2007

Den hemlige kocken - om matfusk

Jag har nyss läst ut "Den hemlige kocken" av Mats-Eric Nilsson. Om man tidigare har anat att man stoppar i sig en massa kemikalier och om man tidigare anat att man blir grundlurad varenda gång man går och handlar så blir man helt säker efter att ha läst den här boken. Nidbilder av bilhandlare som kör upp sina kunder med rostiga vrak blir att likna vid rena västanfläkten jämförd med orkanvindar.

Din skinka på smörgåsen är kanske inte rökt fast det står så på den. Den kan mycket väl vara lite utdrygad med vatten och röksmaken kommer från en fabrik i USA som tillverkar röksmak på kemisk väg.

Varför heter det svampsoppa med avbildade svampar på omslaget av pulversoppor när de värsta exemplen innehåller 2% svamp. Vad blir det en halv champinjon på en liter soppa? Smaken? Jodå den kan också tillverkas kemiskt.

Och så min favorit alla kategorier. Fettfri majonäs! Den som någon gång gjort egen majonäs (det är faktiskt ganska enkelt om man har en mixer eller matberedare) vet att majonäs består av äggula, vinäger, senap och en jävla massa olja. Faktum är att majonäs består egentligen inte av nåt annat än fett. Hur kan man då göra fettfri "majonnäs"? Ja, man kan ju alltid gissa eller så ta med sig förstoringsglaset till affären och läsa innehållsförteckningen.

Om mat måste innehålla smakförstärkare vad beror det på? Antagligen beror det på att råvarorna är så dåliga i sig själv att det inte skulle smaka nåt annars. Hädanefter kommer ingenting att inhandlas som innehåller E621-E650.

Bojkotta kemi-industrin som använder oss som försökskaniner. Läs innehållsförteckningen och ha som rättesnöre att om du inte vet vad det som står betyder. Köp det INTE!

Inga kommentarer: