torsdag 6 januari 2011

Jupiter och Venus i Lejonets tecken


Jag gillar Trettondagjul. Det är fortfarande tillåtet att grotta in sig i julens stämning men helgen är dock helt kravlös i Sverige eftersom de allra flesta Svenskar fokuserar allting till aftonen dagen innan den kristna julen egentligen börjar(!). Lite avigt kan tyckas....
Sedan vi slutade med julklappar har dock julen blivit längre här i Hyttan. Den varar i alla tjugo dagarna.
Den som är kristen firar idag att de visa männen kom fram till Betlehem och Jesusbarnet. Jag som är en andlig religiös vilde fascineras över den kristna kopplingen till astrologin (kristna fördömer märkligt nog astrologi idag i de allra flesta fall).

Legenden om stjärnan har förankring i verkligheten. Enligt australienska astrologer som studerar hur stjärnhimlen såg ut i mellanöstern för 2000 år sedan var det dock inte en stjärna de visa männen väntade på och gav sig av mot, utan en konjunktion mellan planeterna Venus och Jupiter samt den ljusstarka stjärnan Regulus i stjärnbilden Lejonet, som då lyste från samma punkt sett från jorden.
Solen härskar över lejonet, symboliken till en kung är kristallklar, jupiter som står för hopp och tro och venus som symboliserar den mänskliga kärleken. Kan stjärntecken bli tydligare?
En kung var född och de tre magikerna som uttolkade tecknet de väntat på, gav sig av för att finna Jesus i Betlehem och de gav honom sina gåvor.
Nu kom de inte fram den 6 januari egentligen utan mer troligt runt den 17 juni då konjunktionen syntes som starkast. Men man får inte vara petig det var trots allt 300 år efteråt som Romarna fastställde jesus födelse till den 25 december. Det var redan partaj då till solens och ljusets ära så det passade alldeles utmärkt att lägga den kristna högtiden där. Och jag hänger gärna på för vi behöver verkligen lite extra ledigt så här i den mörkaste och kallaste vintern.

Det stod alltså skrivet i stjärnorna att en kung var född. Det var kanske inte den krigarkung judarna väntat på men en härskare likafullt som satte sin prägel på de följande 2000 åren och sannolikt kommer att påverka världen i ytterligare några tusen år. Jag undrar fortfarande:

"Now why did you choose such a backward time
And such a strange land?
If you'd come today

You could have reached the whole nation

Israel in 4 BC had no mass communication"
from Jesus Christ Superstar

I only wanna know....Inga kommentarer: