söndag 1 augusti 2010

Hur mycket skadedjur på kålväxter finns det?

Jag ska aldrig mer odla kål och dito broccoli! Det måste vara den mest hopplösa gröda som finns för amatörodlare. Två år på rad käkade jordlopporna på plantorna direkt efter utsättning och det som var kvar tog kålfjärilens gröna larver hand om.

I år fanns det inte en jordloppa så långt ögat nådde (vart tog dom vägen kan man undra?) och inte såg jag till några kålfjärilar heller. Då dök den upp. Kålmalen!!!
Även om broccolin klarade sig hyggligt till växten är det i det närmaste oätligt för när man lägger den i kokande vatten kommer de små larverna fram. Pyttesmå och många väller de ut ur buketten.
I nån bok stod det att enda sättet att bekämpa den är att plocka bort larverna för hand. Fast då ska man verkligen inte ha något annat att göra på dagarna och totalt sakna andra intressen i livet.
Nej aldrig mer en kålväxt i mitt grönsaksland. Det finns trots allt besprutad kål i affären...

3 kommentarer:

Lilla B sa...

Eländes trädgårdshaveri! Lura kålmalen nästa år och odla inget som har kål i namnet.
Vitlök, rödlök,sallad och blommor kan rekommenderas.

Benita sa...

Det är skit med kålväxter! Jag har prövat men gett upp. Nu håller jag mig till olika löksorter, potatis, rödbetor, sallad, brytbönor och sockerärtor. De har fungerat superbra även om rådjuren gärna vill vara med och ta sig en tugga på sockerärtorna. Nästa år skall jag ha morötter. Det finns visst morotsflugor som skall vara ett elände men jag skall prova. Trädgård och odling verkar vara en kamp mot naturen ibland. Är sugen på att plantera en honungsros. Din är verkligen vacker. Vad är hemligheten?

Kokospelle sa...

Vad morötter beträffar har jag klarat mig från flugan trots lite olika sorter, fast det finns en sort som heter "Resista Fly", det namnet inger en del hopp. Jag har provat den och det blir goda morötter också.

Störbönor är skojiga, jag sätter upp långa armeringsjärn de får klättra på.

Honungsrosen är en enkel ros. Min fick en knäpp i vintras och den blev nedklippt till två stammar ca 60 cm inte en levande gren kvar. Men döm om min förvåning då stammen slog nya skott och den är nu nästan en meter igen. Verkligen odlingsvärd och anspråkslös. Jag gör annars inget särskilt, använde nån modell rosjord har jag för mig först när gropen var ny och sen fyller jag bara på lite hästskit med jämna mellanrum. Jag har annars dålig mager sandjord här.