söndag 20 juli 2008

Vi får vänta och se

Det här är en saga från Kina att lära av och trösta sig med i livets alla skeden. Den berättelsen ger mig tröst i svåra stunder men även tillfälle till reflektion när allt flyter - jag tänker ofta på denna berättelse som jag fick berättat för mig en kväll precis när löven fallit av träden och månen var ny.

Det var en gång - en gammal kinesisk man som gav sig iväg till marknaden för att köpa sig en häst. Precis när han ska gå iväg till marknaden möter han sin granne som frågar vart han är på väg
- jag är på väg till marknaden för att köpa mig en häst.
- Tänk, sa grannen, tänk vad du har det bra som har så mycket pengar att du kan gå och köpa dig en häst.
- Vem vet vad som är är bra eller dåligt svarade den gamle kinesiske då, vi får vänta och se.

På marknaden köper mannen hästen och beger sig av hemåt. Han ställer hästen i en hage men redan efter ett par dagar råkar hästen komma ut och springer bort. Grannen kommer nu springande och jämrar sig:
- Tänk vilken otur! En sån fin häst och så rymmer den. Det var väl för bedrövligt.
- Vem vet vad som är bra eller dåligt, svarar den gamle kinesen lugnt, vi får vänta och se.

Redan nästa dag kommer hästen tillbaka med två andra hästar i släptåg och den gamle kinesen har helt plötsligt tre hästar på gården. Grannen kommer springande helt exalterad och oppe i varv.
-Vilken tur, vilken fantastisk tur du har, nu har du helt plötsligt TRE fina hästar.
Den gamle kinesen svarar lugnt och stillsamt med samma jämnmod
- Art vem vet vad som är bra eller dåligt, vi får vänta och se.

Den ena av hästarna som kom med hem hade långa och trasigt dåliga hovar och kinesens ende son erbjuder sig att verka och sko hästarnas hovar. Det visar sig att den ena av hästarna blir rädd och vild när man lyfter hovarna så att han sparkar till sonen så illa att benet går av.
Nu kommer grannen igen blek i ansikte och beklagar:
- Åh nej, vilket elände, kunde det bli värre. Ende sonen och så ett brutet ben. Det var väl ett elände utan motstycke. Vilket elände.
Men den gamle kinesen säger lika lugnt och lika tillitsfull som alltid att:
- Vem vet vad som är bra eller dåligt, vi får vänta och se.

Strax därpå utbryter ett krig i provinsen där den gamle kinesen bor med sin familj och alla unga män beordras ut i kriget. Utom den gamle kinesens son för han ligger för tillfället i sängen med ett brutet ben och får därför stanna hemma.

Så vem vet vad som är bra eller dåligt? Vi får vänta och se.

Inga kommentarer: