onsdag 23 juli 2008

Svenska Jordgubbare en vattnig historia

Det har ju vi konsumenter förstått ett tag. Den svenska jordgubben är inte längre vad den en gång var. Söt, röd och smakrik. Hållbarhet går nämligen före smak även hos svenska odlare. Allt för att tjäna pengar, sälja med och även leverera jordgubbar till midsommar. Vad fan vad det för idiot egentligen som fick för sig att jordgubbar är midsommarmat och lyckades marknadsföra det? Det var det aldrig när jag var liten. Inlagd sill är midsommarmat möjligen med "gam-pären" (gammal potatis). För inte heller färskpotatis har någonsin varit midsommarmat i den här delen av landet. Det var nu en bit in i juli (nu) vi fick jordgubbar och färskpotatis fick vi inte förrens i början av augusti. I gengäld smakade det bättre. Nu finns det istället inte en jordgubbe att köpa söder om härjedalen inte ens en ljusröd vattning variant.

Det är för trist att det mesta av vår mat ska gå den här vägen. Snart kan man lika gärna äta gurka med grädde och socker för den man köper smakar ju också bara vatten precis som tomaterna och jordgubbarna. Allt blir utslätat och smaklöst i stressen och pressen att leverera och tjäna pengar.

Personligen köper jag hellre 1 liter jordgubbar för 40 kr som smakar jordgubbe än 10 liter för samma pris när jag istället lika gärna kan ta ett glas vatten gratis eller äta en gurka.

Det är bara att ta fram spaden om man vill ha söta jordgubbar när det är säsong på riktigt. NU! Eller leta efter nån ekologisk bonde i sin närmiljö och fullständigt bojkotta den utslätade grönsaksdisken på ICA och COOP.

Inga kommentarer: