söndag 7 december 2014

Havsjömosse - ännu en natt i Paradiset

Den sista tiden har vi inte varit speciellt flitiga med våra utenätter. Det har varit mest dagsturer och några kvällar men ingen natt sedan vi sov över i trädgården. Därför var det på tiden att ge sig iväg när fullmånen inträffade på en lördag i midvintertid och vädergudarna lovade vackert väder åtminstone på kvällen. För att inte ta i för hårt när vi är så ringrostiga och det blir mörkt redan klockan halv fyra åkte vi till vårt stammisställe Havsjömosse vid nitälvens strand. Det var tur att vi tog med ved kan jag säga, där fanns inte många pinnar att elda på. Menyn bestod av Mirfats fantastiska piroger, pappas fina hemgjorda kebabstrimlor och så blev det dagen till ära dessert när Andreas plockade fram bananer och choklad och grillade över elden.

Månen gick sin stilla ban och natten blev lugn och rofylld i bruset av älven medan elden falnade långsamt i den blåa natten.
Sedan vaknade vi till ett välbekant ljud. För en gångs skull höll SMHIs annars till synes lite slumpartade prognoser. Vi vaknade av först lite snöblandat isregn som sedan övergick i regn. Ett regn som strilade på taket och så småningom smög sig längs takbjälken in i springorna och ned i vindskyddet.

Men med bra utrustning, färdigbredda tonfisksmörgåsar och en minieldstad på en bit folie precis utanför vindskyddet gjorde det inte så mycket. Vi fick vår frukost och vad gör det om man blir lite frusen och blöt när man vet att man om några timmar är hemma och kan ta en varm dusch för att sedan gosa upp sig i soffan. Att koka kaffe och göra brasa i strilregnet är för oss ett litet äventyr som bryter av mot vardagen. Det var då jag kom att tänka på dom. Ni har säkert sett dom där de sitter på en liten filt utanför systembolaget med en pappmugg. Tiggarna som vi skyndar förbi med vinboxen i ena handen och fredagsmyset i den andra. Jag försökte för ett ögonblick föreställa mig - trots min svindyra sovsäck, renskinnet och det effektiva gasolköket - hur det skulle vara efter en natt på ett liggunderlag i blötan, att försöka få nåt i magen, att sedan ta en dyna, en pappmugg och gå iväg för tillbringa resten av dagen sittandes på asfalten utanför någon ICA-butik.. Att sitta där timme ut och timme in för att sedan vid stängning resa mig upp för att gå ...... Ja gå till vaddå? Ännu en natt bland blöta filtar!

Jag slår snabbt bort den jobbiga tanken, vi dricker vårt kaffe, packar ryggsäckarna och åker hem till värmen till det som Phil Collins sjunger så fint  "Just Another Day in Paradize"

Lyssna till honom och läs samtidigt nedanstående artikel:

"Stoppa attacken på tiggande romer"

Jag lovar och svär härmed att jag alltid ska ha lite växel i fickorna framöver.

"Ge dem möjlighet att bli självförsörjande, skattebetalande och produktiva invånare. Se det inte som välgörenhet utan medmänsklig solidaritet. Idén är inte idealisk, men så är heller inte utgångspunkten.
Tänk på saken, men vänta inte för länge. Vinterkylan är på väg över landet och i mörkret ruvar den fascism som närs av föraktet för svaghet och signalerna att romskt liv är ett värdelöst liv som kan låtas dö utan att de myndigheter som förvaltar vår demokrati ingriper." Mattias Gardell 
 

Inga kommentarer: