tisdag 21 maj 2013

Don´t throw it - regrow it - ett matexperiment för snåljåpar

Jag är i den ultimata medelåldern men det gläder mig att jag fortfarande får en del märkliga AHA upplevelser för de mest banala saker. Som till exempel insikten att man inte behöver skala potatisen innan man gör potatismos bara man äger en bra potatispress. Det har jag skrivit om här för några år sedan:

Potatismos på tre röda

Häromdagen fick jag en ny Aha-upplevelse som tilltalar min ganska snåla sida.

Tydligen ska det gå att återanvända en hel del av de grönsaker man släpar hem från affären och då tänker jag inte på frön från tomater och chili som fungerar alldeles utmärkt för den som har plats och tid att vänta.
Nej det här är mer en snabbfix.  Blekselleri, romansallad, purjolök, vanlig lök,  salladslök, morötter och sån där PakChoi för att nämna något ska tydligen enkelt kunna återanvändas. Det finns lite olika trix för att göra detta. Ett av dom är att man köper t.ex. en stock med Romansallad (det gjorde jag idag) och skär upp nästan alltihop utom själva ändan och gör en smarrig sallad av de fräscha bladen. Jag gjorde en med kyckling.  När det är klart och salladen är uppäten brukar jag sedan kompostera den där snutten som blir kvar och det gör väl de allra flesta om det inte åker rakt ned i soporna? Men inte den här gången.....För när salladen är uppäten ska det enligt vittnesmål gå att få en andra skörd och ev. fler genom att sätta själva rotstocken i jord eller rentav bara i ett glas vatten. Jag börjar i vatten - rapport kommer. Fungerar det kommer jag gräma mig alldeles förfärligt över all mat jag kastat bort. Ett kul experiment är det i vilket fall:


Inga kommentarer: