tisdag 6 november 2012

Meningen med livet

Ifall du går och oroar dig för vintersolståndet i år med anledning av vissa fått för sig att Maya-kalendern förutspår jordens undergång precis det datumet så kan du härmed sluta upp med att oroa dig och lugnt fortsätta att planera för julfirande även 2012.

Vår gregorianska kalender är baserad på jordens rörelse runt solen som varar 365,25 dagar.
Maya hade också bra koll på solens gång över himlavarvet och de hade faktiskt en kalender baserad på detta men den underordnade kalendern använde de bara för att hålla reda på när det var dags att betala skatt(!). Känns det igen?
För egentligen är väl det syftet här i Europa också med vår ganska stela kalender  - att hålla koll på när vi ska betala vår skatt för att nämna något. Tid för lön och tid för deklaration och bokslut. De gamla kalendrarna vi hade en gång i tiden kopplade till andra saker som till exempel sådd och skörd, fruktbarhet och solåret har industrisamhället framgångsrikt raderat eller försökt radera och flytta till "närmsta" lördag. Tänk till och med vår kalender är baserad på ekonomitänk.

Maya däremot hade - förutom sin skattekalender-  en annan kalender som de kallade HAAB. Det var samlingsnamnet på två andra kalendrar på vardera 360 dagar respektive 260 dagar som gick som kugghjul i varandra. Den var baserad på människans personliga kall och  livsuppgift. De baserade alltså sin viktigaste kalender på människan i sitt sociala sammanhang istället för på planeters fysiska färd runt solen.

Och för att återgå till den 21 december som nåt slags slut eller som enligt vissa beräkningar redan inträffat den 28 oktober 2011 så bygger Mayakalendern på cykler som upprepar sig och inte på en början och ett slut. En del uttolkare menar istället att det ska ses som att det är nu vid denna tid som människan når sin högsta potential. (Vilket i och för kan oroa - blir vi inte klokare än så här går det väl utför med mänskligheten ändå utan apokalyps på specifikt datum?)

Enligt Maya är jag (och även du som eventuellt hittat hit) född på en mycket speciell dag och har en specifik uppgift i samhället. Tänk vad skönt att veta! Att just jag är här och klev in i jordelivet för ett syfte och en mening. Det är iallafall bra mycket roligare än att ha koll på än när jag ska deklarera.

Jag är för det första född på den 16 dagen i ugglans tecken vilket innebär att jag är här för att förkroppsliga uråldrig vishet. 
"Det är ett tecken som symboliseras av gamla minnen begravda i stentempel och heliga platser runt om i världen och det har ovanligt djup inblick i essensen av alla ting. Den enorma inre styrka Ugglan ger är tyst, djup introspektion för att upptäcka områden i sig själv som innehåller visdom mer värdefullt än världens dyrbaraste ädelstenar. Ugglan är mycket angelägen om det andliga välbefinnande även hos sina medmänniskor, Ugglor hjälper ofta andra med deras medfödda psykiska, insiktsfulla förmågor och är tappra försvarare av familj och samhälle.

Ugglan är också känd som Gamen som hänvisar till den mer lättsammma, nästan lata aspekten av detta med söder förknippade tecken. På ytan kan Ugglor(gamar) vara glada och humoristiska, men inuti är de mycket djupa och allvarliga. De kan till och med bli hårda och kalla och kan behöva en hel del förlåtelse för sin ibland okänsliga och även likgiltiga attityd.

Det här är ett ganska utmanande tecken att födas in i, eftersom Uggle-personer kan ha en hel del karmiskt bagage att ta itu med. Deras utmaning i livet är att hitta den rätta och etiska vägen genom att bara ta det lugnt. Periodvis kommer kontakt med naturen och / eller att besöka heliga platser att innebära välbehövlig stabilitet för Ugglan.

Och som om inte detta var nog är jag dessutom född på dagen Ho som är den femte tonen i mayanska kalendern. Tonen i kalendern representerar Egen Makt.
Personer födda med denna ton har en skarp intelligens och är skicklig på att organisera och på logistik för att hantera kommunikation, resurser, kunskap och tillämpningar. De är naturliga nätverkare som kan samla precis vad som behövs för varje projekt eller företag, och de söker sig direkt till kärnan av varje situation vilket gör dem till utmärkta utredare. Ho styrs av Tlacolteotl Aztekernas gudinna av kärlek och barnafödande.

Om det stämmer? Ja självklart!

 Bara så ni vet....

Vill ni veta vad din uppgift är enligt Maya så kan du kolla här:

http://www.maya-portal.net/tzolkin

Inga kommentarer: