fredag 5 augusti 2011

Härliga Härjedalen Augusti 2011


Sommaren 2011 blir det lite nya grepp med uteliggandet. Eftersom lilla systern bärgade hö till alla fåren satte vi henne på häst- och kattvaktposten och sedan drog pappa, sambon och jag till Härjedalen med våra enmanstält. Sambon hade en lyxvariant som pappa och jag avundsjukt sneglade på under hela resan.

Det blev ett ypperligt tillfälle att testa vad de små enmanstälten tålde då åskan tornade upp sig andra kvällen. Det kom ett skyfall av sällan skådat slag men hård vind och det fullständigt piskade i marken. Sedan regnade det oavbrutet i två och en halv timme medan vi satt och tryckte i bilen under rungande blixtar och tänkte att det är nu vi får veta om tälten är vattentäta enligt beskrivningen? Det var dom! Med tanke på allt vatten som drösat ned är det mirakulöst att sovsäckarna fortfarande var torra. Kruxet var den kraftiga kondensen som sedan blev på natten i den fuktiga luften. Det mesta blev liksom blött ändå - inifrån - förutom i sambons lyxvariant av tält då förstås. Måste nog se över utrustningen....

Förutom åska och regn var det bland annat vandring till Mittåkläppen och rödningfiske på Frösjön (jag fick "bara"(?) en bamseabborre!)Jag är annars beredd att utse årets naturhöjdpunkt redan nu i augusti när en stor jorduggla kom fram och cirklade runt oss bara på några få meters avstånd, där vi stod på en liten kulle upplyst av den nedåtgående solen. Varv på varv på varv flög den guldskimrande ugglan runt och vred på huvudet och tittade ned på oss med sitt uttrycksfulla ansikte och vi förstod alla tre att det var en hälsning från andra sidan eftersom det var just vi som var där just då. En mycket märklig, nästan magisk och naturligtvis fantastisk upplevelse. Ugglan flög sedan iväg från samma håll som den kom.

Lite senare på kvällen dök alla hennes kompisar upp (5 stycken för att vara exakt) för då var de runt vår lägerplats än en gång och jagade fjällämmel men magin var då borta. Det var dock fortfarande en underbar naturupplevelse Det blev tyvärr inga egna foton på ugglan men här är ett som jag helt fräckt hämtat från Internet.

1 kommentar:

Ylva sa...

Jag blir rent avundsjuk på den där uggleupplevelsen ! (och på din sambos tält)