lördag 19 februari 2011

Extremnatt i februari


Fredag kväll och dags att väcka upp livsandarna från vardagsbestyren. Att det skulle kunna bli kallt en fullmånenatt i februari kunde vi ana. Tack och lov hade vi sinnesnärvaro tillräcklig för att välja Eskils Koja på denna uteliggarnatt. När yttertempereraturen på kvällen visade minus - 15 grader var jag fortfarande inne på tanken att jag skulle testa vad det där med komforttemperatur egentligen betyder för en sovsäck - för att inte tala om vad det här med extremtemperatur betyder och tälta utanför kojan i enmanstältet.
Så här i efterhand är jag extremglad att jag ändrade mig då temperaturen fortsatte att sjunka hela kvällen och när vi vaknade på morgonen inne i kojan var det minus -29 grader utanför väggen (vilket är en bra bit under "extremtemperatur" på min sovsäck) men mer komfortabla minus -12 inne i kojan.
När jag varit ute och morgonkissat klockan 4 och gick in i kojan var det kavens som att "värmen" från de minus -12 slog emot i dörren.
Den här natten sov Andreas över i kojan med oss - samme man som hälsade på i Murstensdalen i december 2009. Det här var hans första uteliggarnatt och man får säga att vissa fegar inte - det här var utan konkurrens kallast hittills så snacka om att gå ut stenhårt. Lite expedition på Tundran-varning denna natt.
Fast när brasan brann som värst kom vi faktiskt upp i +5 vid ett tillfälle under kvällen och god mat och gott sällskap värmer gott i februarinatten.

1 kommentar:

Ylva sa...

Wow! Jag undrar alltid, hur gör du med näsan,har du liksom ansiktet nere under sovsäcken eller framme. Jag tycker snoken blir som en isbit bara det är kyligt i sovrummet (och det är det nu)