söndag 14 november 2010

Mr Siemens mystiska egenhet

Min stationära dator som jag skriver på är en riktig gammal skorv för att vara en dator. Den är sju och ett halvt år - en Fujitsu Siemens som jag bara har återställt från scratch en gång under alla dessa år när det blev lite väl mycket skräp installerat på den. Den har ändå aldrig haft virus. Det enda som har brunnit i den är ett nätverkskort som åskan tog, det märkliga är att samma åsksmäll också knäppte min förra skärm men skonade både hårddisk och processor? Min Mr Siemens är en riktig hårding.

De sista tre-fyra åren har Siemens dock varit lite trög i starten med ålderns rätt kanske. Den förmodligen förprogrammerade(?) processorn slog till och växlade ned någon gång vid tre och ett halvt - ungefär samtidigt som hem-pc-avtalet gick ut.
Fast det går att leva med för man kan ju ta en fika när den startar upp eller göra nåt praktiskt som att vattna blommorna under tiden.
Men nu har den trygga gamla Mr Siemens lagt sig till med en mysko egenhet på ålderns höst. Som en gammal bil väljer den sina egna vägar....
Jag måste starta Mr Siemens två gånger för att han ska starta upp. Först knäpper man på den med knappen och "brum" fläkten går i gång och det sedvanliga bruset hörs men inget "beep"-ljud som indikerar att "hej, jag är vaken och går igång". Inget händer, nada, noll den bara surrar hysteriskt. Om man då drar ur kontakten, väntar ca tre sekunder, sätter i kontakten och sätter på den igen på knappen då säger den "BEEP" och rasslar igång som om den aldrig gjort annat och så blir det förstås blomvattning eller fika. Fast när den väl är upp är det inga större problem.

Inte går det att lura den heller och låta den stå utan kontakt till nästa gång som jag försökte listigt. Den kör samma rally med knapp, kontakt ur och knapp och BEEP.

Vi får väl se hur länge det går....

1 kommentar:

Malin sa...

Fniss...så bekant detta låter...suck...Jag saknar min gamla "harv" dock av märket Packard & bell...Jag har inte ens ställt undan den utan den får stå framme...den funkar i nödfall men risken är att om jag ska få igång den så hinner jag både så frön o vattna o rent av få till en liten grodd...ska ta o kolla nån dag.
Jag införskaffade en bärbar dator för en si så där en 4:a år sedan o i somras blev det en ny då sladden "brann" upp på den gamla (fläkten gav upp)...Den gamla har superb...
Så jag förstår till fullo hur du känner o jag håller tummarna för att den får ett värdigt slut den dagen det är dags...
Ditt inlägg om "grön vinter" har mina fulla sympatier men ser redan att det är svårt att få till...suck...fast barfrost är inte dumt...

Kram från Malin