söndag 4 januari 2009

Godaste glassen

Glass köper jag i princip inte längre på grund av att köpeglass innehåller en explosion av tillsatser och är värsta kemisörjan med bland annat salt, färgämnen (betakaroten), osyrat vasselpulver, mono- och diglycerider av fettsyror för att nämna något. Det finns nästan inte ett spår av de ursprungliga varorna ägg, grädde och socker annat än sockret och möjligen "gräddarom" vad nu det är? Inte ens "finglassen" i sina tjusiga förpackningar innehåller det som bilder och reklam antyder utan i princip samma kemigegga som Big Pack och GB . Det är egentligen bara ett ställe i Sverige som säljer glass värd namnet och det är Hjo men det är lite långt att åka extra för.

Här får du istället ett oslagbart recept att göra hemma med eller utan glassmaskin. Har du ingen maskin fryser du glassen i en låda och orkar du så rör du runt lite i den då och då under infrysningen. Men orkar du inte det går det bra ändå den blir bara lite hårdare då.

Jag smaksatte med vanilj men du kan givetvis smaksätta efter eget huvud.

Du behöver:

2 äggulor
ca 1-1,5 dl socker

Smaksättning: hackad choklad, bär, kaffe, vanilj eller vad man nu kan komma på att smaksätta glass med.


2 äggvitor som vispas till skum

3 dl vispad vispgrädde

Rör ihop två äggulor med socker ca 1 - 1,5 dl i en rymlig bunke (resten ska i här sen).
Den som vill vara försiktig med socker kan säkert skippa det alternativt, dra ned på det och komplettera med bara bär? Det har jag dock inte provat själv.

I den här röran rör du också ned det du tänker smaksätta med. Jag kokade upp en halv vaniljstång och i 0,5 dl av ovan nämnda grädde och lät den vaniljstången"dra" ett tag i grädden, sedan blandade jag detta med äggulorna och sockret.

Grädden vispas för sig och rörs ned i äggulesmeten.

Äggvitor vispas för sig och vänds slutligen ned försiktig i ovanstående. Fluffa runt det speciellt om du inte har glassmaskin för då är det bra att det blir lite luftigt.

Detta häller du i en form alternativt använder glassmaskinen.

Jag lovar detta blir grymt god glass.

2 kommentarer:

Bianca B sa...

Är inte Noraglass utan läbbiga tillsatser? Närmre än Hjo. Har inte kollat (tillsatserna allstå, avståndet har jag kolla på) men det ska ju vara ok...

Bianca B sa...

Biancas snabbmjukglass:

Kasta en näve frysta jordgubbar i en kraftig mixer. Häll på grädde efter behag. Söta med typ en halv banan efter smak. Brrrrruuuummmm. Takakakakaka (jordgubbarna hoppar ilsket runt)
Swisch swosch och plötsligt sitter man där med färdig fluffig glass i höga fina glas.
:)