fredag 6 september 2013

Godaste lammgrytan

Förra veckan gjorde jag bästa lammgrytan någonsin och jag bara måste notera det någonstans och vad passar bättre än denna blogg. Länge sedan jag hade nåt recept nu. Ta lammkött direkt ur frysen och lägg in i en lätt olivoljad form i ugnen på ca 90-100 grader runt lunchtid. Jag tog stora skivor som var av hals och rygg tror jag. När de var så pass tinade att det gick att dra isär dom kryddade jag med svartpeppar lite mer olja och så penslar man på rejält av en amerikansk grillsås som heter Sweet Baby Rays (den är värd alla E-nummer i världen ;-))
Låt sedan lammet stå kvar i ugnen till framåt fyra-fem tiden på eftermiddagen tills den börjar trilla av benen. Ta ut lammet och ta bort ben och ev senor och det feta om du inte tycker det är godast på lamm. Häll lite vatten och en rejäl skvätt rödvid i gojan som nu är kvar i formen där lammet låg och vispa runt. Låt stå.
Stek en hackad lök i en gryta och till exempel bitar av röd paprika och andra grönsaker som du gillar. När det känns klart så pudra över ett par matskedar mjöl eller maizena och sila ned gojan i grytan, skvimpa i nån matsked kalvfond, smula gärna i torkade trattkantareller och så massor av grädde och låt härligheten puttra en stund. I med köttet och låt det koka ihop ytterligare en stund.

Hur gott som helst!

Inga kommentarer: