söndag 27 maj 2012

Gökotta i Nittbo - natt i maj

Den där Nitälven måste allt vara bra lång för inte kunde jag ana att det fanns ett oupptäckt vindskydd och en hängbro söder om alla de ställen vi tidigare varit på. Men hängbron och Nittbo vindskydd låg där och väntade på oss när lilla systern visat vägen in bakom Salbosjön. Vilken majkväll det blev, varmt, soligt och de enstaka myggor som fanns hade systerns bara ben att äta på, vilket gjorde att jag och pappa fick vara tämligen ifred.
Det blev ett nytt recept på renskav eftersom saltkaret och pepparkvarnen stod kvar hemma på pappas köksbord tillsammans med stekoljan. Torrstekt skav med senap och ketchup som krydda blev faktiskt en av de godaste och sedan blev det efterföljande kvällskaffe mitt på bron i kvällssolens sken. Eftersom väderleken lovade klart väder hela natten testade jag att sova utan yttertält med bara myggnät och en och annan orangegul detalj.
Såg himlen och solnedgången men däremot inte den spelstinna och morgonpigga göken som dök upp strax efter midnatt och satte sig någonstans rakt ovanför tältet däremot hörde jag den minsann desto bättre då den började nattens enformiga aria. Vad tänkte vår herre på när han skapade denna illbatting till fågel? Ingen har en aning om hur högt en gök egentligen låter som inte vaknat av den mitt i natten och haft den rakt ovanför sig bara några fjuttiga meter från tältduken.
Jag låg länge och funderade på om jag skulle gå ut och schasa bort den fast bestämde mig till sist för att -"this is nature" - gilla läget. Jag var dessutom trött och obeväpnad så jag tänkte att jag skiter i den där jävla Göken. 
Jag somnade faktiskt och sov gott vilket var mycket märkligt eftersom den gol högljutt oavbrutet i ca 3 timmar. Det vet jag nämligen - eftersom  lilla syster typ tog tid. Så här i efterhand kan jag säga att om jag vetat att lilla systern låg vaken och lyssnade på eländet intrasslad i ett myggnät hade jag skrivit ett annat manus för natten. Jag hade pallrat mig upp och skju... förlåt schasat bort den kokoande pippin.

Ko-Ko! Ko-ko! Med tanke på mitt tidigare gökinlägg komma detta oljud varken från norr, söder, öster eller väster utan från zenit och jag undrar vad DET kan tolkas som?

Mer bilder finns här!

lördag 19 maj 2012

Kokospelles dyraste tomater

Det var då en himmelsk tur att jag inte köpte större växthus för jag vet med säkerhet att jag hade fyllt upp ett mycket större växthus också tills det knappt gått att gå in i det. Jag gör gärna det, fyller på tills det blir fullt.liksom - det gäller allt ifrån jackfickor, väskor och växthus.
 Jag hade ju inte fått gjort annat än att plantera frön, skola om och sätta plantor.  Jag är lite sen med det mesta i år p.g.a. den ihärdiga kylan med minusgrader så gott som varenda natt. Men det brukar komma ifatt ganska bra ändå när sommaren väl tar fart.

Här frodas paprikor, chili, läkelobelior, tobaksplantor flera sorter, lejongap, basilika, rödmalvor, tagetes och tigeröga för att nämna något. Tomaterna är utplanterade i högra lådan och den hutlöst svindyra fläkten från Willab Ab (de vet att ta betalt) är på plats och inställd på frostvakt men verkar gå lite som den vill ändå. Och om fläkten var svindyr så blir tomaterna därefter.men det blir säkert blir vansinnigt nyttiga? En gång frågade min förra chef om jag hade nån aning om vad mina tomater egentligen kostade kilot:
- Nope, sa jag inte en susning och aldrig i helvete att jag tänker räkna ut det heller för då har jag inte råd att äta dom.

Gödsel har jag iallafall så det räcker till det här växthuset och minst 10 till fast det ska gudarna veta att gödsel är långt ifrån gratis för det ska passera hästarna först.

Pappas petunior i väntan på utplantering


Chili och paprika i förgrunden och sedan Kokospelles
diverse handel i vänstra lådan

Gödsel tillsammans med producenten till höger i bild

fredag 18 maj 2012

Vintersåddsrapport

När jag var liten brukade vitsipporna blomma lagom till min födelsedag den 23 maj och i år verkar klimatförändringen vara på någon helt annan plats. Vi har inte haft en varm dag sedan de där två märkliga dagarna i slutet av mars då det var runt 20 grader varmt. I trädgården går det långsamt och sommaren verkar långt borta. Men om någon undrar hur det gick med vintersådden som jag satte ut februari kan jag säga att det gått finemang. Allt har kommit även om bergsvallmon och doftresedan tvekar. Kattmyntan frodas, Vänderoten har grott och borstnejlikor och lejongap är på god väg.
Det har nu flyttat in i växthuset förutom Vänderoten för en sista uppdrivning. Himla skoj!



Kattmynta i glasslåda samt vänderot i yogurtburk

tisdag 15 maj 2012

Östergök är tröstergök

Hittills har maj varit våt och kall ändå gick åskan idag helt otippat och på en sen ridtur hörde jag årets första gök. Den gol borta i öster och "Östergök är tröstergök" och jag kan definitivt behöva lite tröst för tillfället. Jag som helst vill leva ett liv i sus och dus och som helst vill se på när liljekonvaljer växer har haft en gräsligt hektiskt vår (jag måste trots allt försörja mig på något sätt) fjärran från min sanna natur.
Men med göken kommer trösten dock inga pengar dessvärre för jag hade inte en spänn på fickan. Endast en halvladdad mobil, en begagnad pappersnäsduk och en liten påse hästpellets vilket inte indikerar ett rikt år... men det är åtminstone en dyr mobil så lite hoppas jag den kan lätta upp under det kommande året och hästarna behöver om jag tolkar detta rätt inte vara hungriga. Vad den begagnade näsduken står för föredrar jag att inte ens tänka på..
Jag var åtminstone mätt eftersom jag nyss ätit,  för ve och fasa för den som hör göken på fastande mage, den kan bli gökdårad och det kan aldrig vara nyttigt?

Årets första ko-ko -  lyssna noga varifrån det kommer eftersom denna mytomspunna fågel spår året.

Västergök är bästergök, Östergök är tröstergök, Norregök är sorgegök och södergök är Smöragök. Vissa säger dödergök men båda tolkningarna finns och jag föredrar att det betyder att det blir en smörigt år. Sorg har vi ju redan i norr....
 Och gör inte som jag  - gå hemifrån utan ett endaste mynt på fickan - utan se till att du har nåt med dig och i dig - i magen och i fickorna när göken sjunger för dig första gången på året.

http://sv.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6k#Svensk_folktro

lördag 5 maj 2012

The Full Milk Moon

Det gröna gräset frodas. Kor, getter och får kan mumsa så mycket de vill av denna spirande grönska och därigenom kan de producera härlig näringsrik mjölk. Därav namnet till maj månads fullmåne som syns redan mycket tidigt på kvällen. Ska ni ut på fest denna helg? Ta er då gärna en extra titt i  spegeln innan ni går ut för under den fulla mjölkmånen i maj tycker vi ofta att vi är ovanligt attraktiva! Skitsnygga helt enkelt!

fredag 4 maj 2012

Årets V-månad

Så var den då här igen. Årets V-månad den absolut VÄRSTA VEMODIGASTE VACKRASTE månaden. Det är den fjärde idag och det är nu det gäller att se upp eller egentligen skulle jag höjt garden redan i mars. För maj har en tendens att urarta till värsta stressrallyt om man inte ser upp. På en ynka månad ska allt ske verkar det som?
Ett år hade jag fullständigt bokningsstopp hela maj, jag vägrade stenhårt att boka in någonting alltifrån dop till begravning. Min födelsedag var enda undantaget för det var ju som det var.
Jag gick till jobbet och skötte det men det var också det enda. I år har jag fuckat upp det och har redan haft en kväll hos Terry Evans i Fanthyttan (bokat i mars - glömde) ett besök hos frissan (också inbokat i mars och då var det ju gott om tid), en höhämtningstur och - Gud hjälpe mig - ett plastparty (hur tänkte jag där?) och en Djembetrumsafton som kom lite plötsligt på. Det kör ihop sig, nu får det räcka. Inte en pryl till i kalendern för ju mer vi styckar vår tid desto fortare tycks den gå.