onsdag 24 augusti 2011

Jag har blommor i mitt grönsaksland


Efter en lite kall och trög inledning på sommaren har det växt så det knakar efter midsommar och framåt. Många lyckade projekt och äntligen börjar det bli fason på kökslandet. Det var blommorna som saknades förut helt säkert och dessutom gjorde trälådorna jag snickrade ihop i våras susen.

Sommarmalvor i grönsakslandet


Här stod fågelmatningen i vintras. Fågelsådda solrosor.


Ännu en fågelsådd solros växte upp ur gruset invid trappan. Till höger skymtar Törnrosas Kjortel och bakom den gula skylten ovanför kattluckan



Grönsakslandet där bland annat palsternackor, morötter, jordärtskockoroch störbönor trängs med sommarmalvor, gurkört, ringblommor och apelsintagetes. Den vita skyn är inte brudslöja utan koriander i full blom
Och slutligen om ni bara ska köpa en endaste ros i livet så köp Er en Louise Bugnet. Det har blommat från midsommar och den blommar ännu och kommer att göra så ända tills frosten tar kål på blommorna i slutet av september. Men den kommer igen och verkar tåla de hårda vintrarna här i Hyttan och då står den ändå mitt i kallhålet på gräsmatten.


söndag 21 augusti 2011

torsdag 18 augusti 2011

Murstensdalen -fjällnära i Bergslagen




Det närmaste man kan komma norrländsk natur här i Bergslagen är Murstensdalen. De knotiga tallarna och myrmarkerna påminner om fjällvärlden och efter vår lyckade resa till Härjedalen ville vi bevara känslan så länge det gick. Därför blev Murstensdalen valet denna fina höstdag i augusti. Dessvärre hade sambon börjat jobba och fick överta hästvaktsjobbet och istället var käraste systern med igen.
På exakt samma plats som i den första december 2009 slog vi läger och som på beställning lyckades till och med samma vandrare hitta dit även denna gång för en kopp kaffe. Morgonen började dimmigt för att sedan bli solig och klar så vi drog oss kvar på högplatån till långt in på förmiddagen.

Nej det här är inte våran mat, det är hundens. Vi fick renskav och syrianska piroger a la Mirfat
I gott sällskap

fredag 12 augusti 2011

Augustimåne - The full sturgeon Moon

Sturgeon betyder stör. Störfisk. Infödda amerikaner menade att störfisken var riktigt på hugget under den fulla augustimånen. Här finns inga störfiskar - jag vet knappt vad det är. Men kanske skulle vi kunna kalla augustimånen för Full Abborre Måne för ofta är augustikvällarna ljumma efter stekheta dagar och det tycker ju abborrar om?
Hur som helst får den här fullmånen folk att känna sig rastlösa och överväldigade. En känsla att det är alldeles för mycket att göra och alldeles för ont om tid att göra det på. Det stämmer åtminstone in på mig. Jag har haft nåt rastlöst över mig hela dagen. Imorgon blir det väl ändå värre för då är månen som mest full. Jag borde antagligen gå och fiska? Fast speciellt ljumt är det inte - det är på gränsen till frost.

onsdag 10 augusti 2011

Någonting rejält - Kroshka


Har man odlat en vintersquash av den här digniteten har man i alla fall gjort någonting rejält i det här livet. Fast jag är rätt så osäker på vad jag ska göra med den. Men jag antar att jag kan använda recepten som finns för Butternut Pumpa som för övrigt inte verkar vilja bilda frukt på den här sidan av ekvatorn?

Takdropp

Just nu känner jag mig som en deltagare i en gammal engelsk roman. Jag blev helt plötsligt blöt i nacken när jag satt framför datorn då det helt plötsligt REGNAR IN? Fick ställa ett kärl under och flytta stolen.
En viss tröst måste jag säga att det var när jag läste att avd 4 på Lindesbergs lasarett fick evakueras:
http://na.se/nyheter/lindesberg/1.1312574-lasarettet-fick-evakueras
Jag har ännu inte behövt evakuera mig men oroväckande är det. Får boka en lyft till veckan och kolla var det läcker.
Det regnar inte på smått vis idag. Det regnar så ini helvete. Känns helskumt faktiskt att sitta i takdropp i ett annars rejält hus.

fredag 5 augusti 2011

Härliga Härjedalen Augusti 2011


Sommaren 2011 blir det lite nya grepp med uteliggandet. Eftersom lilla systern bärgade hö till alla fåren satte vi henne på häst- och kattvaktposten och sedan drog pappa, sambon och jag till Härjedalen med våra enmanstält. Sambon hade en lyxvariant som pappa och jag avundsjukt sneglade på under hela resan.

Det blev ett ypperligt tillfälle att testa vad de små enmanstälten tålde då åskan tornade upp sig andra kvällen. Det kom ett skyfall av sällan skådat slag men hård vind och det fullständigt piskade i marken. Sedan regnade det oavbrutet i två och en halv timme medan vi satt och tryckte i bilen under rungande blixtar och tänkte att det är nu vi får veta om tälten är vattentäta enligt beskrivningen? Det var dom! Med tanke på allt vatten som drösat ned är det mirakulöst att sovsäckarna fortfarande var torra. Kruxet var den kraftiga kondensen som sedan blev på natten i den fuktiga luften. Det mesta blev liksom blött ändå - inifrån - förutom i sambons lyxvariant av tält då förstås. Måste nog se över utrustningen....

Förutom åska och regn var det bland annat vandring till Mittåkläppen och rödningfiske på Frösjön (jag fick "bara"(?) en bamseabborre!)Jag är annars beredd att utse årets naturhöjdpunkt redan nu i augusti när en stor jorduggla kom fram och cirklade runt oss bara på några få meters avstånd, där vi stod på en liten kulle upplyst av den nedåtgående solen. Varv på varv på varv flög den guldskimrande ugglan runt och vred på huvudet och tittade ned på oss med sitt uttrycksfulla ansikte och vi förstod alla tre att det var en hälsning från andra sidan eftersom det var just vi som var där just då. En mycket märklig, nästan magisk och naturligtvis fantastisk upplevelse. Ugglan flög sedan iväg från samma håll som den kom.

Lite senare på kvällen dök alla hennes kompisar upp (5 stycken för att vara exakt) för då var de runt vår lägerplats än en gång och jagade fjällämmel men magin var då borta. Det var dock fortfarande en underbar naturupplevelse Det blev tyvärr inga egna foton på ugglan men här är ett som jag helt fräckt hämtat från Internet.