torsdag 29 april 2010

Elände i lagren

Jag har letat tapeter till vardagsrummet och det är inte klokt så mycket fula tapeter det finns just nu. Jag bläddrade mig igenom tapetpärm efter tapetpärm och det ena var värre än det andra. Stora blaffiga cirklar i grälla färger.
Enfärgat är inne och det funkar ju alltid men annars var det mest psykedeliska 60 och 70-tals mönster. I min generation har vi ju redan redan de där tapetmönstren på väggen någonstans mellan medaljongerna och det småblommiga. Det vet vi helt säkert eftersom vi varit med och klistrat över det där blaffiga mönster-eländet någon gång i slutet av 80-talet.

onsdag 28 april 2010

Naturläkemedel indraget

Det fanns en gång ett naturmedel i Sverige tillverkat av Hagtorn. Hagtornsdroppar - vilka kunde köpas i närmsta hälsokostaffär.
Det enda verkligt effektiva och absolut harmlösa natur(läke)medlet mot lätta hjärtbesvär, ni vet såna där symptom som att hjärtat slår dubbelslag emellanåt.
Hagtorn är en växt och den kan följaktligen inte patenteras av läkemedelsindustrin så idag är det förbjudet att sälja hagtorndroppar. Det har läkemedelsverket bestämt. Jag kan inte låta bli att undra vilka kopplingar de som sitter där har?
Läs gärna denna artikel av Karl-Otto Aly som försökte att förhindra förbudet men tyvärr inte lyckades. När min pappa skulle köpa det häromveckan fanns det inte kvar.

Det är dock tillåtet (än så länge) i övriga Europa.

Tack och lov kan inte ens läkemedelsverket förbjuda buskar att växa så det går fortfarande att köpa själva hagtornet i torkad form. Dropparna får man fixa själv effektivast med hjälp av en pava brännvin. Alkoholen får man väl liksom ta på köpet?
Visst är det väl förbannat trångsynt i detta skolmedicinska land? En av anledningarna skulle vara att människor inte skulle kunna behandla hjärtbesvär på egen hand. Man tar sig för pannan! Det kan jag väl göra iallafall behandla hjärtat alltså om det så är med bensin eller varför inte cigaretter som fortfarande får säljas.....

lördag 24 april 2010

Recepttajm

Nu var det allt bra länge sen jag skrev om mitt egentliga favoritämne bortsett från utelivet. MAT!
Jag har ju för vana att regga alla bra receptgrejer jag kommer på här i bloggen för att ha det kvar då jag är så glömsk.

Nu har jag världens bästa basrecept på kycklingbröst som bara måste sparas. Grunden är kycklingfile. Jag tar så många jag tror mig kunna äta upp eller som jag tror mina gäster äter upp plus några till.

Kycklingfilén strimlas i ca 1 cm stora strimlor och läggs i marinad. En marinad som kan anpassas till det stuk jag tänkt mig på middagen.

T.ex.

Till tortilla:
Olja
chilipulver
spiskummin
krossad vitlök
salt
peppar

Till pasta a la Italien:
Olivolja
Citron
Basilika
Svartpeppar
Salt

...och så vidare efter eget huvud. Men här kommer några oprövade idéer

Indiskt: Olja, GaramMasala, Tandorikrydda, gurkmeja, nejlikor, kummin, salt peppar etc.
Marocko: Mammas krydda (spiskummin, koriander, chili, paprika m.m.), vitlök och olja
Thai: citrongräs, fishsauce, färsk koriander, räkpasta, grön eller röd currypasta etc
Japanskt: Kikkomansoja, risvinäger eller varför inte nån färdig Teriyaki sås
Kinesiskt: Hoisinsås salt och peppar.
USA: Barbequesås i mängder

Kycklingen får dra i marinaden någon timme och sedan häller man över hela klafset i en ugnsäker form och sprider ut kycklingen. Sätt ugnen på ca 200 grader med grill. Låt kycklingen stå inne ca 15-20 minuter och servera med passande tillbehör. Enkelt och lätt att variera.

Jag tog den italienska varianten ikväll och serverade med pasta, färsk basilika och parmesan. Det var jättegott, så gott så det var slut innan jag kom på att jag borde tagit en bild.

lördag 17 april 2010

Havsjömosse i april - nystart med favorit i repris

Inspirerad av Lars Monsens Nordkalotten 365 har vi nu legat ute en natt i månaden i ett helt år. Vi gjorde en återkoppling i april genom att återvända till startpunkten. Havsjömosse i april. Denna gången visa av erfarenhet med både extratält och förbättrade ryggsäckar. En annan intressant upptäckt är hur förfallet längs våra kanotleder och rastplatser ökar i takt med nuvarande regerings tid vid makten. Genom att ta bort "Gröna jobb" och andra åtgärder för personer med diverse handikapp som gör att de inte klarar av den ordinära tuffa arbetsmarknaden blir de välbehövliga insatserna i våra naturreservat kraftigt försämrade. Soptunnan var borta och det fanns inte ett vedträ att tillgå samtidigt som de här människorna går på socialbidrag och sjukersättning istället.

GRRR! Bort med den förbannade alliansen vars tydliga spår även visar sig PÅ VÄG till naturreservaten. Snart har man avverkat hela Bergslagen och inte en skog värd namnet finns kvar att se för den som våga åka av riksvägen. Också en effekt av nuvarande regerings politik där aktieägarnas vinster går före naturen.

Men det var ju inte ett politiskt inlägg detta skulle bli utan en skildring av vårt uteliggarprojekt.
Här är årets turer:

Havsjömosse i april
Karljoxa på valborg
Murstensdalen-bonus i maj
Packers ö i juli
Augustinatt vid Klosstjärn
Nitälvsbränna i Nitälvsdalen i september
Dimhöljda mossar på Kindla i oktobernatten
Tattarblod - dansarbacken i November
Murstensdal blev månskensdal i December
Flosjönäset i januari
Fyspass- Rödbergstjärn i februari
Blötsnö på Rombohöjder i mars

Kommer vi att ge upp nu och stanna i den vanliga sängen årets alla nätter? Naturligtvis inte men det kommer inte att bli en upprepning även om vi säkert återvänder till vissa platser under vissa tider. Packers i juli kommer jag dock garanterat hoppa över och välja något annat tema. Vi är fullt rustade för nya äventyr och idéer även om det strikta månadskravet kanske blir lite upplättat... Att sova ute ger dock ett värdefullt avbrott i ekorrhjulet och en natt i det fria emellanåt rekommenderas.
Nu firade vi året som gick med kycklingfajitas vid samma plats som i april förra året även om det nu gått nästan två veckor längre in i månaden. Nitälven hade betydligt mer vatten i år, det var mycket mindre snö vilket förvånar efter denna snövinter och tjällossningen var inte tillnärmelsevis lika bedrövlig.

Här är några av årets bilder.

tisdag 13 april 2010

Bosjuka

Kort efter inlägget om bosjukan drabbades jag helt oförutsett av Timell-viruset för egen del. Det låg liksom i luften och den sunkiga soffan i vardagsrummet nådde sin absoluta bottennotering och inte en dag till med färgflagor i vardagsrumstaket. Jag är inte petig med detaljer men någonstans finns uppenbarligen en gräns även för mig.
Nu är varenda mindre pinal i rummet utburet förutom några stora möbler. Takfärgsflagorna är borta, taket behöver målas, golvet måste bytas och de begagnade rosablommiga tapeterna med alla små spikhål är snart ett minne blott.

Hur hamnade jag i det här?

torsdag 8 april 2010

Rastlös och mållös i en satans röra

När jag satte mig framför datorn ikväll för att uppdatera denna blogg fick jag inte grepp om någonting. Var är jag? Vart ska jag? Vad blir dä? (som di sa när jag bodde i Värmland)

Det hör ju till om man har en blogg att man skriver i den någorlunda löpande och för det mesta har jag alltid idéer och uppslag. Fast vad jag än började på denna regniga ti...torsdag (suck) så kommer jag liksom av mig. Tankarna far hit och dit. Jag är ofokuserad och rastlös. Det enda som kom för mig är denna dikt av Ferlin som väl illustrerar detta tillstånd.

JAG VET INTE VAD...
Det är som jag skulle ha glömt någonting, någonting men jag vet inte vad-- ?
Och jag vandrar så underligt tveksamt kring, genom vårgrönt och fallande blad...
Det är som jag skulle ha drömt någonting, någonting som är mera än jag -
Men jag vet inte alls och vad talar väl för att jag kommer ihåg en dag?

Av Nils Ferlin från döddansarens visor

måndag 5 april 2010

En vit påsk


Någon gång strax före jul övervägde jag i ett svagt ögonblick att börja gilla snö på vintern och jag uttalade det dessutom högt vid något tillfälle. Det fick Kung Bore att gå i fullständigt spinn och snön vräkte ned dag ut och dag in. Det fick mig att ångra än en gång att jag inte kan hålla truten. Det hjälpte inte att jag flera gånger sade:
- Jag tar tillbaka.
- Jag tar tillbaka.
Det är fortfarande vitt överallt och nästan en halvmeter snö på vissa ställen och det är nu början på april. Det blev en vit påsk i år för första gången på många år.
Nu börjar ändå våren att anas i södersluttningarna fast jag trodde där ett tag att det skulle vara vinter för alltid. Men gumman Tö vågade sig fram till sist om än tveksamt.
1970 (jag tror det var då) var det iallafall lika vitt om inte vitare än denna påsk? Här är beviset då min lillasyster och jag för oss redo för 1970 års påskpromenad.

fredag 2 april 2010

torsdag 1 april 2010

Påskägg

När började detta snaskfrosseri på påsken? Vad kommer denna märkliga godis-sed ifrån undrar jag. Det har liksom smugit sig på från år till år och affärerna är dag fulla med påskägg fyllda med det ena äckligare och sliskigare än det andra och jag vet inte om ni har lagt märke till det? Äggen har blivit större och större och större och nu är dom jättestora!

Personligen håller jag mig dock ut ur denna godisorgie och det är inte speciellt svårt. Det är bara att ta reda på vad de gör godis av så kan man enkelt låta bli.
Ett annat säkert avvänjningstips för den som behöver ett sådant är att under någon timmes tid ställa sig vid byttorna med lösgodis i närmsta snabbköp och se alla - förvisso gulliga - men många gånger ack så snoriga små springmaskbarn som rotar runt i dom.
Jag har inte bacillskräck i vanlig ordning men där någonstans går gränsen - att köpa lösgodis med slev ur en låda.

Ska jag frossa i något i påsk blir det hederliga kravmärkta vanliga hönsägg.