lördag 29 mars 2008

Hastigheterna blir fler - hurra!

Men äntligen! Det här har jag efterlyst en längre tid för jag har aldrig fattat varför det måste vara 50, 70,90 eller 110 på vägarna? Varför inte 60, 80,100, 120? Nu blir det ändring på det och hastigheterna blir fler.

För visst är det så att vissa stora vägar kan 110 kännas lite för friskt utan räcken eller utan dubbla filer men 90 är lite lusigt när vägen är bred. Likaså kan 90 på vägen jag pendlar till jobbet vara väl vågat utan vägrenar och ganska krokigt men å andra sidan kan ingen stå ut med att hålla 70 på den. Då är givetvis 80 den ultimata lösningen.
Mer att hålla reda på förvisso men klarar man av att växla och köra bil ska man väl kunna hålla reda på tiotalen upp till 120?

fredag 28 mars 2008

Sushi och trädgårdsmässa

Dagens höjdpunkt var definitivt sushi gourmet 9 bitars till lunch på EWS i Örebro. Jag gillar verkligen rå fisk tillsammans med soya, wasabi och inlagd ingefära. Jag är fortfarande mätt och klockan närmar sig 20 strecket.
EWS (East West Sushi) ger också en fräsch känsla med fina råvaror. Att äta rå fisk är förvisso förknippat med vissa risker. Det är viktigt att känna förtroende för restaurangen. Denna kan jag verkligen rekommendera

Trädgårdsmässan på nya Conventum var dock avslagen. Det var bättre förr! Mässlokalen var väl knappt hälften så stor som förra året och betydligt mindre men inträdet var lika dyrt. Det borde ha varit hälften. Jag fattar inte varför man flyttade mässan hit. Mycket väsen för knapert med ull. Mässlokalen hade massor av utrymme fast på Höjden???! Det var högt i tak som bara den men vad ska man ha det till?
En rejäl grensax blev det dock med 5-stegs utväxling. Här ska klippas grenar!

torsdag 27 mars 2008

Dagens kostråd tog form på 70-talet – dags att göra en systemåterställning?

Idag blåser aftonbladet upp den onda kolesterol faran. Reportern på Aftonbladet, Caroline Houqner är dock inte helt bakom flötet utan lite mer nyanserad än Expressens journalistsparv för hon väljer att redovisa kritik till kolesterol-hökarna.
Likaså redovisar hon i artikeln att det inte är det mättade fettet som är boven utan att kostråden troligtvis kommer att ändras inom kort. Fast själv vågar hon inte riktigt tro på det men hon har nog inte läst boken ännu som hon fick på sitt skrivbord.
Mest skrämmande är fortfarande att man envisas med att sätta snäva gränser för vad som är ”normalt” och att man använder sig av medicin för att sänka kolesterolet.
För kvinnor finns det tydliga indikationer på att högt kolesterol gör att de lever längre, är mer motståndskraftiga mot infektioner samt även cancer. För män över 47 är det ingen skillnad på om de har högt eller lågt kolesterol. Det lever lika länge eller kort oavsett.
Jag skulle aldrig i livet medicinera mot högt kolesterol. Läkemedelsindustrin har jag extremt lågt förtroende för och här gäller det att fundera innan man stoppar i sig nåt.

Dagens kostråd tog form på 70-talet mot bakgrund av den tidens anda. Livsmedelsindustrin hade representanter med när dessa kostråd togs fram. Under dessa 30 år blir människor tjockare och tjockare, diabetes ökar och hjärt- kärlsjukdomar likaså. Det är något som inte stämmer här?
Jag har dag lånat en bok på biblioteket av Lars-Erik Litsfeldt och Per Wikholm som heter "Ideologin och pengarna bakom kostråden" som handlar om ovanstående. Jag är alltså helt säker på att få anledning att återkomma i ämnet!

onsdag 26 mars 2008

Kolesterolhökarna slår ned på journalistsparvarna

Uffe Ravnskov skrev vitsigt i boken "kolesterolmyten" att "kolesterolhökarna häckar på en egen gren i forskningsträdet"

Idag blåste Expressen upp stora rubriker "Att så får du ned det farliga kolesterolet" och sedan listade man upp livsmedel som man ska äta. Några råd var väl helt ok som avocado, nötter och fet fisk. Grönsaker i olika färger.
Men sedan rekommenderade man margarin istället för smör och påstod att äggula skulle vara skadligt. Man önskar att journalisterna åtminstone vore lite pålästa och inte fullständigt inkompetena om sitt ämne när de skriver i rikspress.


Jag var tvungen att lägga in en kommentar i artikeln. Vi som har läst på om kolesterol-hökarna vet vid det här laget att ett högt kolesterol inte är farligt och vi vet också att mättade fetter inte heller höjer det ofarliga kolesterolet. Mättade fetter är som Ravnskov skrev att äta färdiga pussel, de mättade fetterna traskar lugnt och sansat genom våra näringskedjor efter som de är stabila. Det fleromättade växtfettet är mer instabilt och tappar och försöker stjäla elektroner hela tiden från vårt syre. En del av dessa fleromättade fetter är livsviktiga i måttliga mängder men en del forskning har påvisat en något förhöjd cancerrisk vid för stora intag. I USA rekommenderar man att max 10% av enerigintaget ska komma från växtfetter av den anledningen.


Att äta margarin däremot där man dessutom manipulerat med fettet är som att äta gift. Den som läst hur margariner framställs och tagit det till sig kommer resten av livet förhålla sig mycket skeptisk. Det är konstgjorda ämnen som kroppen inte kan ta hand om på ett bra sätt. Becel är skräpmat!
Välj Bregott istället för becel och läs vad Göran Petersson Professor i Kemisk Miljövetenskap Kemi- och Bioteknik, Chalmers skriver i ämnet. LÄNK

När margariner ska passera systemet bildas massor av Fria radikaler som är som ett banditgäng i kroppen, det saboterar, bryter ned och förstör, slåss och bråkar. Blir de inte för många tar antioxidanter hand om banditerna. Antioxidanter finns i grönsaker, te, ägg men också i det mättade fettet som vi hela tiden varnas för.

tisdag 25 mars 2008

Ge mig lite klimatförändring


Var är klimatförändringen? Ta hit den snabbt för jag behöver lite precis nu!
Påsken bjöd på under 20 grader minus på nätterna och idag har det kommit en halvmeter snö här i Bergslagen och precis på denna fläck där jag bor verkar det vara värst. Snö är trevligt på vykort men inte i verkliga livet.
Inatt drömde jag att jag letade lägenhet i Stockholm och undrade varför(?) när jag vaknade. Nu 15 timmar senare vet jag svaret.
Med en krånglande hydrofor som inte tryckte upp en droppe vatten i kranarna, punktering på bilen och all denna jävla snö på en och samma dag kan få den mest hängivna skogsmänniska att krokna. Behöver jag säga att humöret är inte på topp precis. Vet ni förresten om att om man packar en tioliters aluminumkastrull med nysnö, packar kastrullen så hårt det bara går blir det bara en bottenskyla kvar när den sätts på spisen?

måndag 24 mars 2008

3 mil på en påskhelg

Från fredag till måndag har jag denna påskhelg gått 3 mil till fots. Inte ett löpsteg men det har varit ett himla knatande. Längsta promenaden var på 1,2 mil och ibland känner jag mig som killen i Forest Gump. När jag väl börjat att gå känns det inte som att jag vill sluta. Det känns ibland som att jag skulle kunna gå nästan hur långt som helst?

söndag 23 mars 2008

Valfrihet

Om jag stod på den politiska arenan skulle jag hävda att vi inte har något val. Vi är födda in i ett kön, i en klass och i ett socialt sammanhang. Vi är en produkt av vår miljö och kontext. Den som är född i ett välbärgat borgarhem med akademiskt utbildade föräldrar får mycket svårt att få gehör för sitt val att hoppa av gymnasiet, samla sopor och bo i kollektiv. Den personen är vanligtvis inte ens medveten om att alternativet existerar.
Livet är utstakat och förutsägbart precis som för arbetartjejen i bruksorten med både mamma, pappa och hela släkten i fabriken. Hon skulle få det mycket svårt att motivera en halv miljon i studieskulder för valet att bli jurist och kanske räcker inte betygen till att komma in för jobb har hon ju redan i fabriken så skolan blev aldrig prioriterad.

Mammas lilla flicka blir mycket sällan proffsboxare och hockeypappans grabb väljer inte balett på fritt valt arbete i skolan detta så sant som amen i kyrkan. Om min pappa misshandlade min mamma är risken stor att jag väljer en liknande relation som vuxen antingen som offer eller förövare. Barn till alkoholister är mer benägna till alkoholism än barn till nykterister.
För att kunna välja måste jag bli Medveten om att jag har ett val!

För på det personliga planet däremot hävdar jag bestämt att valen är våra egna. Från vilka bananer jag köper i snabbköpet. Giftiga, orättvisa chiquita bananer kontra rättvisemärkta krav bananer.
Till valet att prioritera vår tid, vårt engagemang eller brist på detsamma, vår livstil, vad vi lägger våra pengar på, den yta/fasad vi presenterar för vår omvärld och så vidare. Det är förvisso inte alltid några lätta val utan tvärtemot kan valet att lämna en destruktiv relation, att vägra cellgiftsbehandling vid cancer eller att bli balettdansör kontra boxare vara fruktansvärt svåra och få konsekvenser som knappt går att överblicka. Familjer kan splittras, jag dör av sjukdomar, bli fruktansvärt ensam och ångesten kan bli i det närmaste övermäktig. Trots detta är valet mitt och jag äger mitt liv.
På det andliga planet sen är jag till och med beredd att gå så långt att jag hävdar att vi väljer vad vi ska "drabbas" av. Att vi på ett högre plan valde att få cancer, bli handikappad eller bli misshandlad i en relation. Vi väljer det liv som ger oss det vi behöver, vi väljer föräldrar, kön, klass och socialt sammanhang.

Vår själ, vårt högre jag och vår ande väljer ett liv där vi får träna på det vi behöver lära oss.
Jag får cancer för att lära mig vad som är viktigt i livet, jag blir handikappad för att jag ska lära mig att ta emot hjälp och jag blir misshandlad i en relation för att jag ska lära mig att säga ifrån och värdera mig själv. Det enda som händer om jag har svårt att lära mig min läxa är att jag får göra om den tills jag lärt mig det jag ska. På det andliga planet finns det inga felaktiga val fast vägen kan naturligtvis bli onödigt lång om jag fortsätter att välja saker som inte fungerar på det personliga planet.
För att se mitt ett andliga val måste jag förutom att bli medveten även bli upplyst.

Rekommenderad läsning:
Om personliga val i förhållande till vår ursprungfamilj:
-Kvinnors Vrede
-Kvinnors nära relationer
Kolla på biblioteket verkar vara slut för försäljning åtminstone på svenska(?)
Om personliga val och livstil:

Om andliga val:
Caroline Myss t.ex Andens Anatomi

Kemikalie-chips

På en påse Lantchips, kravmärkta kan man läsa att dessa kravmärkta chips kan variera något i färgen. Detta beror enligt tillverkaren på att potatisen lagras i rum utan kemikalier(!) .

Jag måste säga att jag skulle vilja se motsvarande liknande text på de konventionella chipsen fast tvärtom då: "Observera att dessa chips har exakt likadan färg och att detta beror på att potatisen lagras i rum med kemikalier".
Vilka kemikalier undrar jag genast...

Förresten var chips från början en ilskpropps protest som sedermera blev en succé. Följande står att läsa på Svenska Lantchips hemsida:

"Kocken fick nog
Det sägs att de första chipsen tillverkades på en restaurang i New York på 1860-talet. Restaurangen hade mycket kräsna gäster med höga krav på matlagningen. När en av gästerna ständigt klagade på den stekta potatisen fick kocken nog. Han skivade potatisen så tunt det gick och stekte den i så mycket olja att den blev friterad. Potatisskivorna serverades varma och saltade som tillbehör till maten. Gästen blev mycket nöjd, den nya potatisrätten som kallades chips blev en succé och hamnade på den ordinarie menyn."

Detta kan vara bra att komma ihåg t.ex. när någon närstående ilskar upp sig. Man vet aldrig vad nytt det kan leda till..

lördag 22 mars 2008

Arbogamordet

I expressen står att läsa om rumskamraten till kvinnan som tros ha mördat de båda barnen och försökt mörda mamman. Expressen skriver vad rumskamraten sagt:
"Jag är verkligen förvånad och förundrad. Hon framstår som vilken vanlig tjej som helst."

I resten av artikeln beskriver hon kvinnan som en enstöring som satt hemma 90% av tiden, drog sig undan och satt framför datorn mest hela tiden. Kväll efter kväll satt hon där och verkade ha få vänner. Hur vanligt är det?

Rumskamratens berättelse

Hon blev också sjuk och åt antidepressiv medicin vilket väl i och för sig är vanligt och inte gör någon till mördare men sammantaget med resten verkar det inte var "vilken vanlig tjej som helst" eller så är det jag som verkligen har noll koll på hur "vanliga" tjejer beter sig.

Eller så är det inte den till synes(?) ""vanliga tjejen som är mördare trots allt utan någon av de andra 98 mest sannolika procenten?

För jag måste också komma med ett erkännande och det är att jag var tusen bombis helt säker på att hennes ex-partner som hade mördat barnen och försökt göra slut på mamman. Det är nämligen statistiskt "vanligast" att det är en man som mördar och att det är någon kvinnan känner sedan tidigare oftast en tidigare eller nuvarande partner. 8-/. Att tro att det är en relativt obekant kvinna är som att spika en tvåhundraoddsare på travet.

GW: 98 gånger av 100 är det en annan typ av mördare

Jag vill nog mot bakgrund av detta säga att jag föredrar att vara en ovanlig typ.

torsdag 20 mars 2008

Rent hus

Rent Hus heter ett TV-program på TV4 och jag såg faktiskt fram emot programmet när jag såg att det skulle bli av. Jag trodde helt felaktigt att det skulle bli ett program framförallt om vikten av att rensa ut och få ordning i sitt liv och sitt hem. Att det skulle vara ett inspirerande program med konkreta råd, om feng shui och vikten av ett hem i balans även för oss medelmåttiga skräpnissar. Mer om den energi vi lägger i våra ägodelar och i våra saker och mer om energi som stagnerar när det blir alltför stökigt, lortigt och rörigt.

Men så blev det inte. Det blev bara äckel och ett utlämnande av människor som till och med resulterat i att en kvinna fick sparken ifrån sitt jobb. Ett överdrivet fokuserande på det extrema äcklet vilket gör det svårt att identifiera sig med deltagarna. Jag hade hoppats att det skulle vara en god balans mellan rengöring och terapi mellan utrensning och omstart, men i Rent Hus är det mest desinfektionsmedel och baciller.
Människor får här sina sopor sorterade, sina baciller borttorkade och sina saker bortslängda men det handlar ingenting om bakomliggande orsaker till att det blev så här.

Jag tycker synd om mannen som kastade bort 2 ,6 ton(!) saker på extremt kort tid och i princip blev lämnad i sin förvisso välskurade men ack så tomma lägenhet. Jag kunde riktig känna genom rutan vad dåligt han mådde och efter vad jag såg fick han ingen hjälp med att fylla tomrummet efter alla 2,6 ton saker. Tänk all energi som han bundit upp i de där sakerna? Risken finns att den energin är kvar - nu i containern istället för i lägenheten.
Lite psykoterapi i samband med utrensningen hade som jag ser det varit på sin plats och gett större djup och värde till programmet. Det borde vara större krav på programledarna att kunna stötta och hjälpa människorna i programmet istället för att snaska i snusket. Hantera en sprayflaska Muscle rengöringsmedel är ingen större konst.
Det finns med största sannolikhet en djupare orsak till att man väljer att samla på sig så mycket bagage och jag hade önskat att man inte utelämnat de aspekterna. Det är för mycket ”quick fix” i Rent Hus och man missade på så sätt chansen att göra något riktigt bra.

Istället för rent hus rekommenderar jag istället ”Rensa i röran med Feng Shui” av Karen Kingston. Läs den istället. Med på årets bokrea.

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9137116444

lördag 15 mars 2008

Myten om kolesterol

Du är förvisso smal, äter mycket fett men hur ser du ut på insidan då? Vad har du för kolesterolhalter i blodet? Den frågan får jag ibland från de fettskrämda.


Tja, ett högt kolesterolvärde får jag hoppas eftersom ett högt kolestorolvärde hos kvinnor i synnerhet indikerar en längre livslängd!! Intressant eller hur? Speciellt med tanke på de signaler som ges i vården. En märklig vård där man ger fullt friska människor kolesterolsänkande mediciner med tuffa biverkningar och mot en bakgrund där det finns absolut NOLL belägg för att ett lågt kolesterol skulle skydda mot några som helst infarkter eller åderförkalkningar. Att sänka kolesterolet kan till och med vara direkt skadligt.
Inte ens den forskning som faktiskt ÄR gjord- på män enbart - inidikerar samband mellan högt kolesterol och hjärtinfarkt/åderförkalkning. (undantaget de som har en ärftlig kolesterolsjukdom). De svaga samband man sett är i paritet med slumpen.

Varför är det så här snedvridet? Det första man misstänker är givetvis av vinstintresse för läkemedelsbolagen. Tänk att få människor att medicinera för något som är högst friskt, normalt och oskadligt. Vilken hit! Hur kan det då bli så här snedvridet? Om kolestorol skriver doktor Dahlkvist i sin blogg:

http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/?anchor=insamling_av_provsvar


Men framförallt skriver Ulf Ravnskog om detta i sin bok "kolesterolmyten". Läs den och förundras över hur en hel värld kan vilseledas med undermåliga forskningsreslutat. Upprepar man en osanning tillräckligt ofta blir det sant.
Läs och lär:
http://www.ravnskov.nu/svcholesterol.htm

Personligen gör jag gärna ett gott pålägg av kikärter. Hummus med sesampasta och vitlök. Men för säkerhets skull lägger jag ett lager smör under hummusen bara för att smör är så nyttigt för hälsan.

Masaier lever i princip enbart på animaliskt fett, kött och feta mjölkprodukter (de anser att grönsaker är djurföda) Ett folk och ett exempel (det finns många fler) som forskare helt uteslöt eftersom de inte passade in i deras hypotes att kolesterol skulle vara skadligt.

Mer smör och grädde till folket för hälsan!

fredag 7 mars 2008

Mer om miljoner och 300 ballonger i luften

År 2006 tjänade kvinnor i Sverige enligt Medlingsinstitutets och SCB:s statistik i genomsnitt 4 300 kronor mindre i månaden än män.
Ändå har kvinnor i genomsnitt högre utbildning än män. Klyftan har minskat något men det beror främst på att kvinnor söker sig till tidigare mansdominerade yrken som av tradition har högre löner.
Det är långt kvar till lika lön för lika arbete men ännu längre till lika lön för olika arbete för varför tjänar en rörmokare som drar rören i sjukhuset mer än en barnmorska som arbetar med människor och livets början?

Under ett arbetsliv på 40 år tjänar en man drygt två miljoner (2063000) kr mer än en kvinna i genomsnitt. Ska det vara så?

Imorgon ska jag som medlem i SKTF släppa 300 blåa ballonger i luften för jämställda löner.

onsdag 5 mars 2008

En av sex mille

Gyttorps Ridklubb jublar när de får en miljon kronor för att bygga ett ridhus och det låter väl bra när man hör det ryckt ur sitt sammanhang. Men med tanke på att bandyklubben samtidigt får 5(!) miljoner för att bygga en isbana så skulle nog jag bli heligt förbannad.

Precis som det alltid har varit så satsas det fortfarande i nådens år 2008 betydligt mer resurser på den mans- och killdominerade idrotten och tjejerna får hålla till godo med resterna. Jag undrar om Nora Kommun fullständigt har missat det här med jämställdhet?

Nora Kommuns politiker skulle behöva en kurs om jämställdhet och jämlikhet