lördag 24 november 2007

Björnen och vådaskotten

Jägare borde vara mer rädda för varandra än för björn. Inte ens sin egen familj går de säkra för för nu har en fader klantat till det och skjutit sin egen son.

"Strax före klockan ett på lördagen driver jägarkompisarna en älg framför sig. Lite längre fram i skogen sitter pappan på pass. Plötsligt ser han en skugga i ögonvrån och skjuter. Sedan gör de den fasansfulla upptäckten. Det var ingen älg pappan hade skjutit sin egen son."

Han sköt på en skugga i ögonvrån!!! En skugga i ögonvrån?Hur jävla nonchalant och oaktsam får en fullvuxen beväpnad karl vara? Enligt artikeln var jägaren en erfaren jägare och då kan man bara undra hur de oerfarna är!

Att björn dödar människor hör trots allt till undantagen. Att jägare skjuter ihjäl andra jägare samt en och annan bärplockare händer betydligt mer frekvent. Nedan är ett litet axplock från TT.

Andra vådaskott
• En 80-årig älgjägare vådasköt 2002 en litauisk bärplockare till döds utanför Sundsvall.
• En 60-årig tysk man dog sedan han vådaskjutits av en annan tysk under ripjakt vid Högvålen i Härjedalen 2003.
• En 39-årig älgjägare vådasköts till döds 2005 utanför Dannemora i norra Uppland.
• Samma år dödades också en 67-årig älgjägare av en 78-årig jägare utanför Gällö i Jämtland.
• Kvällen före älgjakten 2005 sköts en 29-årig man ihjäl i en jaktstuga i norra Skåne.
• Under älgjakten utanför Mellerud i Dalsland i fjol hittades två jägare ihjälskjutna. Enligt polisen rörde det sig om ett vådaskott följt av ett självmord. (TT)

torsdag 22 november 2007

Pengarna eller livet

Petter Westerman ställer i sin debattartikel i dagens aftonbladet 2007-11-22 ” Hur många av de saker som du gör på din fritid är det ingen som tjänar pengar på?” Frågan är ställd mot bakgrund om det nya mansidealet åtminstone enligt kapitalet där män blir modemedvetna och sminkar sig. Att män är klädsnobbar och sminkade är väl i och för sig inget nytt men nu i ekonomins tidsålder är det ett sätt för företagen att tjäna nya, friska pengar på. Detta får mig förutom själva grejen med att man börjar rikta in sig på män beträffande smink och sådan prassel, att fundera på vilket sätt andra tjänar pengar på mig.
Jag är inte en person som ser en dag på närmaste köpcenter som en lyckad dag. Dit åker jag för att jag ibland måste ha vissa saker, för att det är något jag verkligen behöver och tro mig (pulsklockan till trots) det är mycket man inte behöver.
På min fritid gör jag många saker bland annat rider jag. Hästar, sadlar och foder till denna hobby kostar förvisso en jävla massa pengar men det är inte pengar som går till börsnoterade företag i första hand. Fast det finns ett och annat företag som försöker få mig som hästägare att byta täcken varje år i en ny modefärg med matchande benlindor och visst finns det företag som anser att vanliga jeans inte går att rida i men det kastar jag i papperskorgen. Ingen av dom har tjänat så värst mycket pengar på mig och mina, nu inför vintern av vinterpäls lurviga hästar. Både jag och hästarna vill helst vara skitiga i stallet och det krävs ingen moderiktig jacka och täcke till det. De som säljer foder och veterinärer och hovslagare och liknande saker gör sig dock en och annan slant på mig då jag är mycket noga med sådana saker. Visst tjänar någon pengar på mig men det är förhållandevis marginellt. Att veterinären och hovslagaren måste ha sin lön är väl i det närmaste att betrakta som självklart och inget som stör mig det minsta.
Jag springer och promenerar i skog och mark. Fullständigt avgiftsfritt om jag bortser från löparskor någon gång vartannat år, den omtalade pulsklockan samt medlemsavgiften till byföreningen (100 kr!) för att jag använder deras elljusspår den mörka tiden av året. Jag stickar tröjor och målar, umgås och äter och dricker och inte för att det är helt gratis precis men det är inte så värst kommersiellt heller. Jag har enkla produkter i badrummet ofta alternativa antroposofiska utan alltför mycket kemi.
All reklam har jag sagt upp då reklamen enligt uppgift kostar oss i snitt ca tre månadslöner(!) om året. Om reklamen upphörde skulle vi allihop kunna leva på en tjänst på 75%! På så vis skulle vi få ännu mer fritid att antingen shoppa för om vi nu har det som vårt kall i livet men alternativt kan man använda tiden till att göra något som fortfarande är relativt billigt. Meditera, göra yoga, dansa, vandra, sjunga, umgås och läsa böcker. Handla ekologiskt. Handla rättvisemärkt!

Håll i dina pengar, bli medveten och fundera på när du konsumerar VEM som gynnas av att jag köper detta. Lägg dom på sådant som får bra återverkningar och ger ett bra snurr. Undvik om du kan stora kommersiella företag med mycket TV-reklam och sådana som fyller din brevlåda med inplastade blanka papper.

http://www.konsumentsamverkan.se/
http://www.aftonbladet.se/debatt/article1222163.ab

söndag 18 november 2007

Pulsklockan och snåljåpen

Det var tur att jag köpte den där pulsklockan. Har man en klocka för 1500 kr måste man ju använda den. Hade jag inte haft denna klocka, stegräknaren i mobilen som visade pinsamma 700 steg kl 17 denna regnruskiga eftermiddag hade jag aldrig tagit mig ut i spåren.

Men nu blev det av 5 km på byns elljusspår som går mellan stora mörka granar. Det är sagolikt skönt att springa i mörkret genom skogen i den friska sen höstvinterluften. 37 minuter tog det och lite jobbigare än vanligt rent konditionsmässigt men förklaringen är troligtvis att jag slarvat med maten idag. Två mackor, ett ägg och några pannkakor är inte mycket bränsle för terränglöpning. Nu brände det förhoppningsvis fett istället inte för att det finns speciellt mycket av den varan heller men nån liten valk finns det kanske att ta av?

torsdag 15 november 2007

Den hemlige kocken - om matfusk

Jag har nyss läst ut "Den hemlige kocken" av Mats-Eric Nilsson. Om man tidigare har anat att man stoppar i sig en massa kemikalier och om man tidigare anat att man blir grundlurad varenda gång man går och handlar så blir man helt säker efter att ha läst den här boken. Nidbilder av bilhandlare som kör upp sina kunder med rostiga vrak blir att likna vid rena västanfläkten jämförd med orkanvindar.

Din skinka på smörgåsen är kanske inte rökt fast det står så på den. Den kan mycket väl vara lite utdrygad med vatten och röksmaken kommer från en fabrik i USA som tillverkar röksmak på kemisk väg.

Varför heter det svampsoppa med avbildade svampar på omslaget av pulversoppor när de värsta exemplen innehåller 2% svamp. Vad blir det en halv champinjon på en liter soppa? Smaken? Jodå den kan också tillverkas kemiskt.

Och så min favorit alla kategorier. Fettfri majonäs! Den som någon gång gjort egen majonäs (det är faktiskt ganska enkelt om man har en mixer eller matberedare) vet att majonäs består av äggula, vinäger, senap och en jävla massa olja. Faktum är att majonäs består egentligen inte av nåt annat än fett. Hur kan man då göra fettfri "majonnäs"? Ja, man kan ju alltid gissa eller så ta med sig förstoringsglaset till affären och läsa innehållsförteckningen.

Om mat måste innehålla smakförstärkare vad beror det på? Antagligen beror det på att råvarorna är så dåliga i sig själv att det inte skulle smaka nåt annars. Hädanefter kommer ingenting att inhandlas som innehåller E621-E650.

Bojkotta kemi-industrin som använder oss som försökskaniner. Läs innehållsförteckningen och ha som rättesnöre att om du inte vet vad det som står betyder. Köp det INTE!

tisdag 6 november 2007

Ut ur kyrkan för vargens skull

Jag har gått ur kyrkan och denna sfär som genom tiderna totalt förnekat den kvinnliga sidan av Gudomligheten. Det enda jag undrar just nu är varför jag inte gått ur tidigare? Varför jag väntade så länge? Jag är inte döpt i kyrkan och jag är inte konfirmerad men har betalat denna ganska dyra föreningsavgift i alla år. Det som fick mig att få ändan ur vagnen, tummen ur arschlet och fick mig att komma till skott var prästen i Äppelbo.
Prästen i Äppelbo ska enligt uppgift avsky(?) varg och hade inför älgjakten en gudstjänst mot varg i denna annars lilla rara röda by. Det var då som att jag vaknade ur min slummer. Vad är det här för förening? Jag vet förresten fler präster som har älgjaktsgudtjänster även i mitt närområde. Här har vi ett gäng karlar (det är till största delen män) med den lite makabra hobbyn att skjuta djur i Guds natur och för det håller man särskilda gudstjänster! Det är konstigt och jag ifrågasätter starkt om det är kyrkans uppgift.
Jag är inget emot jakt om den sker med respekt för naturen i sin helhet och hänsyn till arternas fortlevnad. Fast älgjakten i dess nuvarande masspsykosliknande form är minsann inget att bli salig inför. Stora grupper i de flesta fall män som drar ut unisont för att avrätta älgar i enlighet med de stora skogsbolagens önskan om mindre betestryck samtidigt som en stark lobby inom samma jägarkår i det närmaste vill utrota flera av våra stora rovdjur. Om gudstjänster mot varg och för älgjakt hör till kyrkans uppgifter vete väl fåglarna om inte djävulen är att föredra?
Om vi till det lägger att det fortfarande finns ett stort motstånd till kvinnliga präster, oroväckande hög andel homofober läs fundamentalister blir valet inte svårt vid en uppspaltning av FÖR och EMOT.
Och så slutligen som pricken över i, tuppen på tornet, bollen i krysset - när min mor dog lovade prästen i församlingen som jag tillhörde att vederbörande skulle höra av sig till min far efter begravningen som hölls. Det har nu gått tretton år(!) och vi har fortfarande inte hört ett endaste ord från densamme eller från kyrkan överhuvudtaget. Det är om möjligt ännu knepigare...

Se gärna pdf-foldern utgiven av Riksföreningen Hänsynsfull Jakt http://home.swipnet.se/~w-167671/rhj/folder06.pdf.

Om att gå ur kyrkan: http://www.uturkyrkan.se/

Kokospelle - en djupt andlig troende människa utan att för den skull vara det minsta religiös

måndag 5 november 2007

Springa springa

Äntligen händer det saker på löpningen. Nu gäller det att hålla i det som startades i augusti. 5,3 km kuperad terräng på 42 minuter och då skrek ändå varningsalarmet för hög puls redan vid 153 vilket medförde att jag fick gå i uppförsbackarna och stanna upp emellanåt. Skönt! För en månad sedan sprang jag 5 km på platta backen på 37 minuter och stapplade nästan fram sista 500 metern med en snittpuls på 157.

Jag är verkligen glad över att jag startade med löpningen då jag kände att depp-lighten höll på glida över i en riktigt depp. Det är ganska effektivt att bestämma sig för att springa varje gång man känner för att börja grina (jag är så jävla trött på att grina). Det en förfärlig massa springande där i starten eftersom jag kände för att grina mest hela tiden. Nu går det liksom av bara farten. Pulsklockan var en investering värd varenda krona för om man är statistikfreak är det förfärligt efter ett tag om snittet försämras. Klockan var dessutom ganska dyr vilket också höjde motivationen för en snåljåp som mig. Har man köpt en klocka för 1500 kr (!) :-O är det bäst att utnyttja den till max.

Om jag nu kunde disiplinera mig till att göra yoga på morgonen i en halvtimme för min onda rygg kommer nog det här att gå riktigt bra. Jag har liksom inte tid att deppa och förresten orkar jag inte heller.

söndag 4 november 2007

Alla Helgona Helgen 2007

Samhain. Fast som hedning var ju den stora dagen i onsdags. Samhain - dagen mittemellean höstdagjämning och vintersolstånd. In i mörkret och in i döden och äntligen hemma.
November är årets bästa månad! Totalt kravlös. Skörden är bärgad, höet till hästarna är inne och tusen jävla juleljus är ännu inte tända. November passar bra ihop med mörkret i mitt inre och alla katter är grå. Det är nu jag lever upp, energin återvänder, måsten och borden ställs på skam och jag kan vältra mig i det svarta. Det blev väl ingen större ritual men jag bjöd iallafall hela kontoret på tårta med häxstrut på huvudet. Jag gick också dagen till ära ur kyrkan den 26 oktober. För vad hade jag där att göra egentligen - i kyrkan - jag som varken är döpt eller konfirmerad betalar ca 2000 kr/år till en förening som totalt förnekar den kvinnliga aspekten av andligheten? Det var prästen i Äppelbo som fick mig att ta det slutgiltiga steget. För om en kyrkans och Guds man på jorden kan ha gudstjänster mot vargen (ett av Gud skapade djuren) vete väl tusan om inte Djävulen är att föredra?

I fredags flyttade sonen ut (bonussonen) och en tid har flytt ifrån vår tid och kommer aldrig åter. Jag mötte honom när han var tre år och sex månader och en liten plutt. Nu har han jeansen vid knäna, visar senaste kalsongmodet och går med denna släpande stil grabbar har idag - "akta inte tappa byxorna släp stilen" typ. Stor pojke 17 år. Bah, det är konstigt - vad fort det gick.
Vi som körde grejerna från Bergslagsskogarna till Örebro var mamman, pappan och så jag då. Reservmorsan, elaka styvmodern, plastmamman, bonustanten, häxtrollet, extramamman you name it.....
Det märkliga var att nu när sonen flyttar så är det första gången jag på allvar träffar hans biologiska mor - på riktigt -liksom. Inte bara som ett hej på byta veckan dagen.

Hon var precis så trevlig och rar som jag alltid misstänkt att hon skulle vara om jag bara fick chansen att lära känna henne.

Starten

Sjävla starten av en blogg är antagligen det svåraste. Vad ska den handla om? Ska jag välja ett specifikt ämne eller skriva om allt som passerar? Eftersom mitt alias Kokospelle är och kommer att vara precis som jag själv blir det förmodligen en änglablandning eller en satans röra beroende på dagsform. Kokospelle är intresserad av precis allting utom möjligen Formel 1 och golf. Kokospelle har provat på det mesta och har fruktansvärt svårt att välja en sak i livet att ägna sig åt därför kommer denna blogg att bli precis likadan. Den kommer handla om allt. Det här kommer att bli bra, det känner jag på mig. Mina tankar, åsikter, glädje och ilska förevigad med ettor och nollor i World Wide Web.

Nu är det gjort. Kokospelle är på webben!